TOP

Maandcijfers november: slechte maand voor zelfstandigen

November 2008 was niet zo'n geweldige maand in modeland. De bestedingen in Nederland aan mode (totaal van vrouwen-, mannen-, baby- en kindermode en bodyfashion) daalde in de maand november 2008 met 4% ten opzichte van november 2007.

Dit komt omdat het aantal gekochte stuks terugliep bij een stabiel gemiddeld besteed bedrag. Vooral bij de zelfstandige modezaken daalden de bestedingen flink (-19%). Het aantal gekochte stuks nam af (-18%) bij een gelijk gebleven gemiddeld besteed bedrag. De bestedingen bij de overige aankoopkanalen zijn stabiel gebleven ten opzichte van november 2007.

Kwartaalcijfers

De bestedingen aan mode zijn in september tot en met november 2008 stabiel gebleven ten opzichte van dit kwartaal in 2007. Ook het aantal gekochte stuks en het gemiddeld besteed bedrag bleven gelijk. Het bodyfashion segment deed het opvallend goed: de bestedingen stegen met 5%. Dit komt omdat er meer stuks werden gekocht bij een gelijkblijvend gemiddeld besteed bedrag per item. De bestedingen aan mannenmode en kindermode bleven dit kwartaal gelijk. Alleen vrouwenmode moest een min noteren: de bestedingen daalden met 3%.