TOP

Maak nieuwe afspraken met leveranciers

De gevolgen van de economische crisis zijn inmiddels overal voelbaar en de geplande omzetten worden door velen niet meer gehaald. Alle aandacht is nu gericht de verkoop, de service en het verleiden van de klant. De meeste bedrijven zullen ook op de kosten moeten besparen om de winstgevendheid te waarborgen. En waarschijnlijk zal een groot deel bij de inkoop vandaan moeten komen.

Zeker is dat als je de inkoop slimmer en handiger aanpakt en het inkoopproces goed organiseert, dat er nog veel te besparen is. Maar ook in de samenwerking met leveranciers is veel te realiseren. Dus niet alleen maar ‘knijpen’ op de prijs om kosten te besparen en marges te verhogen, maar samen kijken hoe je zaken beter kunt regelen, bijvoorbeeld met betrekking tot het aantal stuks dat geproduceerd moet worden om de beste inkoopprijs te realiseren, spreiding van leveringen om de omzetsnelheid te verhogen, en “just in time” leveringen voor een lager voorraadniveau. Ook door betere samenwerking op het gebied van logistiek zijn veel voordelen te behalen. Denk hier bijvoorbeeld aan de manier van verpakken en aanleveren.

Prijsstijgingen kunnen nu niet worden geaccepteerd. De leveranciers zullen dus ook slimmer moeten inkopen en scherpe afspraken moeten maken met hun leveranciers.

Investeer in het zoeken naar leveranciers met meerwaarde. Bepaal eerst welke artikelen er nodig zijn en welke potentiƫle leveranciers daarvoor de allerbeste zijn. Uiteindelijk zal het totale pakket dat de leverancier je kan aanbieden bepalend moeten zijn voor de keuze. www.buyingsupport.nl