TOP

Louboutin verliest van Zara in ‘rode zool-zaak’

Het Franse schoenenmerk Christian Louboutin staat bekend om de pumps met de rode zool. Het luxemerk spande verschillende rechtszaken tegen andere schoenenmerken aan, vanwege die rode zool. Zo ook tegen de Spaanse modeketen Zara, maar zonder succes.

Schoenontwerper Christian Louboutin gebruikt de rode zool al sinds 1992. Het luxemerk liet in 2007 de rode zool registreren bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office.

Een jaar later klaagde Louboutin de Spaanse modeketen Zara aan om de verkoop van peep-toe pumps met rode zool tegen te gaan.

Geen verwarring
Zara was echter van mening dat er bij consumenten geen verwarring zou ontstaan tussen de schoenen van Louboutin en de pumps van de modeketen. Daarin heeft de Franse rechter Zara nu gelijk gegeven en Louboutin moet het Spaanse bedrijf 2500 euro betalen.

Eerdere rechtszaken
Eerder beschuldigde Louboutin onder meer Yves Saint Laurent en Jessica Simpson ervan zijn handelsmerk te kopiëren. In de rechtszaak tegen Yves Saint Laurent oordeelde de rechter dat je niemand kunt verbieden een bepaalde kleur te gebruiken. “Elke schilder en ontwerper die kunstzinnige werken maakt zou gelijkwaardige vrijheid moeten hebben om een kleur te kiezen uit elke streep van de regenboog.”