TOP

Kwart retailmedewerkers voelt zich onveilig, Zara lanceert tweedehandsmarktplaats en tweede winkel Tess V

Een kwart van de retailmedewerkers voelt zich wel eens onveilig op het werk, blijkt uit onderzoek. Zara rolt de tweedehandsmarktplaats Zara Pre-Owned verder uit in Europa, waaronder in Nederland. En Tess V opent in juli een winkel in Utrecht. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 23 mei.

Beeld: Tess V

Kwart retailmedewerkers voelt zich onveilig

Een kwart van de retailmedewerkers (24%) voelt zich wel eens onveilig op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van Quinyx, aanbieder van een softwareoplossing voor personeelsplanning. Bij bijna de helft (47%) komt het onveilige gevoel voort uit de kans op ernstige ongelukken op de werkvloer. Voor 36% komt het onveilige gevoel door seksuele intimidatie, iets wat vaker door vrouwen wordt ervaren dan door mannen (respectievelijk 42% en 32%). Opvallend is dat voor de oudere retailmedewerkers (54 jaar en ouder) seksuele intimidatie de belangrijkste oorzaak is van het onveilige gevoel (50%). De dreiging van diefstal zorgt voor 36 procent van de retailmedewerkers dat zij zich onveilig voelen.

Andere redenen die ervoor zorgen dat retailmedewerkers zich onveilig voelen op de werkvloer zijn de dreiging van agressie of geweld (34%), pestgedrag (31%) en discriminatie en/of racisme (15%). Opvallend is verder dat 39 procent van de retailmedewerkers hun zorgen over onveiligheid niet melden bij hun manager, vooral omdat ze het gevoel hebben dat er niet naar hen wordt geluisterd of omdat ze zich er niet comfortabel genoeg bij voelen om een melding te maken. Het onderzoek is in maart 2023 uitgevoerd onder 800 retailmedewerkers en is onderdeel van een groot onderzoek van Quinyx naar de behoefte van medewerkers n de frontlinie (retail, horeca en logistiek).

Herstel passantenaantallen zet door

Volgens onderzoeksbureau Locatus zet het herstel van de passantenaantallen in de winkelstraten na corona door. Het aantal winkelpassanten steeg dit voorjaar met 6% ten opzichte van de voorgaande tellingen. Maar de passantenaantallen op de drukste punten liggen nog steeds gemiddeld 40% lager dan voor corona. Het mindere voorjaar van 2023 heeft zeker de drukte in de steden negatief beïnvloed. De tellingen lieten voor corona ook al een daling zien, door het teruglopende aantal winkels in de stadscentra. In 2019 liepen bijna 15% minder mensen dan 2011 in de straten waar Locatus geteld heeft. Was er geen corona geweest en had deze trend zich doorgezet dan hadden de passantenaantallen nu tussen de 75 en 80% van die van 2011 gelegen. Door corona is dat ongeveer 50 procent (ten opzichte van 2011) geworden. Locatus verwacht dat het op termijn weer richting een passantenaantal gaat dat past bij de normale historische ontwikkeling.

Tess V opent tweede winkel

Moderetailer Tess V opent in juli een winkel in Utrecht. Dat maakt het bedrijf bekend via social media. Tess V begon als online speler en opende in oktober 2022 de eerste fysieke winkel in Nijmegen, die opvalt door het roze interieur. Daarna kwam er volgens het bedrijf veel vraag naar meer winkels in Nederland. Deze zomer volgt daarom een winkel in Utrecht. Tess V werd in 2016 opgericht door de destijds 15-jarige Tessa Verwoert en lanceert wekelijks nieuwe on-trend collecties voor een jonge doelgroep.

Zara lanceert tweedehandsmarktplaats in Nederland

Zara rolt de tweedehandsmarktplaats Zara Pre-Owned verder uit in Europa. Sinds eind vorig jaar is het platform al beschikbaar voor klanten in het Verenigd Koninkrijk en in de tweede helft van dit jaar wordt het geïntroduceerd op andere Europese markten, waaronder Nederland. Consumenten kunnen via het platform foto’s van hun Zara-items uploaden, die vervolgens worden gekoppeld aan de productportefeuille van Zara waarbij gedetailleerde informatie over het kledingstuk wordt toegevoegd. Het online platform geeft consumenten ook andere duurzame keuzes, zoals de mogelijkheid om hun kleding te doneren of een verzoek tot reparatie in te dienen.

SuperBra opent derde winkel in Nederland

SuperBra opent deze week een winkel aan de Kinkerstraat in Amsterdam. Het is de derde winkel van het lingerieconcept, dat al winkels heeft in Utrecht en Rotterdam. Bijzonder aan SuperBra is de ruime maatrange, van omvang 60 tot en met 105 en van cup A tot en met Q. De winkel voert merken als Freya, Gossard en Wonderbra en exclusieve merken als Ewa Michalak, Gorteks en Panache. Behalve lingerie verkopen de winkels ook bikini’s en badpakken, voedingsbeha’s en sportbeha’s. De retailer werkt zoveel mogelijk op afspraak. Met SuperBra wil oprichter Floor van de Pavert een beharevolutie in Nederland op gang brengen. Haar eigen ervaring was dat zij met haar smalle omvang en grote cup (behamaat 60I) in Nederland eigenlijk nergens goed geholpen werd. Dit motiveerde haar in 2016 om SuperBra op te richten.

Foto’s: Naomi Modde