TOP

‘Kredietcrisis treft luxemarkt in 2009’

De Italiaanse modebrancheorganisatie Altagamma verwacht dat de markt voor luxe-artikelen in 2009 wereldwijd te maken krijgt met de gevolgen van de financiële crisis.

In de luxemarkt moet rekening worden gehouden met een omzetdaling van 7 procent. Daarmee dreigt 2009 het slechtste jaar sinds tijden te worden, voorspellen aanbieders in het luxesegment. Echter door de turbulente markt en veranderlijke wisselkoersen is het maken van een prognose uitzonderlijk moeilijk, stelt Osservatorio Altagamma, de studie naar de luxemarkt van Altagamma

In het beste geval stijgen de omzetten in 2009 met 2 procent, maar in het meest ongunstige scenario daalt de totale omzet in de luxemarkt naar 163 miljard euro. Voor 2009 wordt voor Europa een neerwaartse lijn verwacht. Het herstel in de VS en Japan blijven uit.

Voor 2008 rekenen experts nog op 3 procent groei en zal er in de markt voor luxegoederen wereldwijd 175 miljard euro omgaan. Wel zullen de omzetten in kleding in 2008 stagneren, terwijl bestedingen aan accessoires toenemen met 5 procent.

Op de lange termijn zien luxeaanbieders goede ontwikkelingen met name in de nieuwe markten. De Russische markt voor luxegoederen gaat in de komende vijf jaar groeien, China rond 30 procent, India 25 procent en Brazilië zelfs 35 procent, zo luidt de verwachting.