TOP

Kledingmaten worden steeds groter

Kledingmaten zijn de afgelopen twintig jaar steeds groter geworden. Mensen kunnen nu vaak een kleinere kledingmaat dragen dan twintig jaar geleden, terwijl hun gewicht hetzelfde is gebleven.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse tijdschrift The Economist. Hieruit blijkt dat kledingmaten vroeger veel kleiner waren dan vroeger. Het magazine noemt dit ‘Size Inflation’. Dit komt voor bij zowel Europese als Amerikaanse kleding.

 

Kledingmaten zijn bij ieder merk anders, maar uit het onderzoek van het tijdschrift blijkt dat de gemiddelde maat 14 bij vrouwenbroeken bij de taille nu meer dan 10 centimeter groter is dan 40 jaar geleden. Maat 14 van nu staat daarmee gelijk aan maat 18 van vroeger.

 

Bij mannenkleding speelt dit iets minder, aangezien die maten vaak in inches worden uitgedrukt. Maar ook hier blijkt dat merken vaak smokkelen. Een Amerikaans onderzoek laat zien dat een heupomtrek van 36 inches (91,4 centimeter) soms wel vijf inches (12,7 centimeter) breder is.

 

Fabrikanten zouden volgens het blad bewust de maten groter maken om mensen het gevoel te geven dat ze nog steeds dezelfde maat hebben, terwijl ze nu kleding nodig hebben die twee maten groter is. Volgens het tijdschrift brengt dit risico’s met zich mee, omdat mensen nu niet gestimuleerd worden om op dieet te gaan en zo steeds dikker worden.