TOP

Kabinet breidt steun uit, maar biedt geen voorraadvergoeding, ondernemers zijn bezorgd over impact lockdown en Modefabriek beraadt zich op januari-editie

Het kabinet verruimt de coronasteun, maar voorraadvergoeding blijft uit, retailers zijn bezorgd over de impact van de lockdown en Modefabriek denkt na over komende januari-editie. Verder: Funkie Women in Den Haag heeft de deuren gesloten. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 21 december.

Foto: Funkie Women

Kabinet breidt coronasteun uit, maar geen voorraadvergoeding

Het kabinet verruimt het economisch steunpakket voor het vierde kwartaal van dit jaar om werkenden en ondernemers extra ondersteuning en zekerheid te bieden. Zo gaat het maximale omzetverlies waarvoor loonsteun (NOW) wordt gegeven van 80 procent naar 90 procent. Ook komen ondernemers het vierde kwartaal in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten bij 20 procent omzetverlies, in plaats van 30 procent. Voor het steunpakket wordt 590 miljoen euro extra uitgetrokken.

Een voorraadvergoeding voor de detailhandel zit er niet in. Volgens het kabinet is een dergelijke regeling slecht uitvoerbaar en is het niet goed mogelijk om tijdig steun te verlenen. 

Extreme zorgen bij gesloten winkelsector

Ruim tachtig procent van de ondernemers met een gesloten winkel is (ernstig) bezorgd over de impact van de lockdown op het voortbestaan van de onderneming. Dit blijkt uit onderzoek van branche-organisatie Inretail. Er wordt veel mentale druk ervaren. Dat voor het tweede jaar op rij de winkels dicht moeten in een cruciale periode waar normaal veel omzet wordt gemaakt, leidt tot onbegrip, woede en wanhoop. Inretail pleit voor passende steun en meer perspectief. 

Ruim driekwart van niet-essentiële retail krijgt naar verwachting te maken met een omzetdaling. Een deel van deze groep komt niet in aanmerking voor compensatiemaatregelen, door de eisen van de overheid. Veel ondernemers kunnen volgens Inretail geen aanspraak maken op de vastelastenregeling. Bijna de helft van de retailers wil gebruik maken van de Voorraadvergoeding voor Gesloten Detailhandel (VGD), maar die regeling is door het kabinet niet aangekondigd. Inretail: Bizar. De situatie is niet anders dan vorig jaar december. Alle reserves zijn op en passende regelingen zijn het redmiddel voor de gesloten retail.” Een derde van de ondernemers ziet geen oplossing en middelen om de lockdownperiode door te komen.

Volgens het onderzoek is de verkoop uit online-kanalen voor 90 procent onvoldoende om het omzetverlies te compenseren. Inretail pleit daarom voor kopen op afspraak. ‘Het kan veilig en ook winkels die niet met click & collect kunnen werken worden zo geholpen’, stelt de branche-organisatie. 

Modefabriek beraadt zich op doorgang januari-editie

De lockdown heeft ook Modefabriek op losse schroeven gezet. De beurs staat vooralsnog gepland op 23 en 24 januari 2022, maar CEO Caroline Krouwels houdt er rekening mee dat de beurs moet worden gecanceld of verzet. “Hopelijk zorgen de boostercampagne en lockdown voor het gewenste effect zodat we door kunnen gaan.” De organisatie van de Nederlandse modebeurs zit al in een vergevorderd stadium: op de exposantenlijst staan ruim 325 deelnemers, de ticketverkoop is gestart, de bouw in gang gezet en de plattegrond getekend. De modebranche had duidelijk behoefte aan een live event, zegt Krouwels. “Maar ook de exposanten zijn gaan nadenken over wat ze moeten doen. De een wil doorgaan, de ander twijfelt. Onze is intentie is om het over Kerst en Oud en Nieuw heen te tillen en dan kijken hoe begin januari de vlag erbij hangt en zien of het aantal besmettingen oploopt. Dan beslissen we of Modefabriek haalbaar is, of dat we het moeten verzetten of cancellen.” 

Funkie Women in Den Haag stopt

Funkie Women heeft de deuren gesloten. De streetwearwinkel in de Schoolstraat in het centrum van Den Haag was afgelopen zaterdag voor het laatst open. In maart van dit jaar verving Funkie Women na 23 jaar het gemengde streetwearconcept Funkie House. Met de nieuwe formule concentreerde de retailer zich op streetwear voor vrouwen. “Het concept is goed ontvangen en de reacties waren enthousiast”, vertelt eigenaar Wilco van der Werf. Toch kiest de retailer er niet voor het huurcontract van het pand te verlengen. “De Schoolstraat was ooit een ontzettend leuke winkelstraat met veel zelfstandige zaken. Ik geloofde lange tijd in deze locatie. Helaas overheerst de horeca er steeds meer.” De Rotterdamse vestiging van Funkie House blijft geopend.