TOP

Jason Denham staat iedere dag om half zes op. Ontbijt maken en aan de slag

Wie is Jason Denham (52), oprichter van denimmerk Denham? Wat is zijn verborgen talent, waar krijgt hij energie van en wat is zijn signatuurgerecht? Je leest het in dit persoonlijke interview.

credit beeld: Denham

Wat was je eerste baantje? “Als jonge jongen had ik een krantenwijk en daarna werkte ik in het magazijn van een supermarkt. Mijn eerste baan in de mode was bij ontwerper Joe Casely-Hayford in Londen, waar we pakken maakten voor de wereldtournee van U2. Een onvergetelijke tijd.”

Mee op reis? “Sowieso mijn telefoon, paspoort, horloge, portemonnee en laptop. Dat zijn mijn essentials. Ik neem altijd handbagage mee en pak zo lichtgewicht mogelijk.”

In welke outfit kun je jou uittekenen? “Ik draag elke dag een jeans – ik heb er zo’n vijftig in mijn privécollectie, van jarenlang ingedragen en ambachtelijk gemaakte Japanse jeans tot comfortabele stretchbroeken die ik op de fiets draag. Daarbij draag ik zwarte T-shirts, ik heb er denk ik wel honderd van, een paar coole sneakers en een aantal accessoires. Dat is mijn signatuurstijl die waarschijnlijk mijn hele leven bij me blijft.” 

Wat is je favoriete accessoire? “Horloges. Daarnaast draag ik altijd een polsband om mijn linkerarm. Na een ongeluk in de supermarkt waar ik werkte, onderging ik diverse operaties. Het scheelde niet veel, maar ik overleefde het. Sindsdien draag ik een polsband aangezien er pinnen in mijn bot zitten en als het koud is, voelt dit comfortabeler. Ik heb ze in alle soorten en maten.”

Je bent een verzamelaar, wat is je beste vondst? “Oei, dat is lastig kiezen. Ik verzamel bijzondere jeans, scharen, Japanse figuren en meer. Maar trots ben ik zeker op de vintage Louis Vuitton Steamer Bag, uit 1901, een van de eerste exemplaren ooit.”

Wat is je ochtendroutine? “Ik ben echt een ochtendmens, ik sta graag vroeg op, rond half zes, zes uur. Ik maak dan ontbijt voor mijn dochter en vrouw, waarna ik meestal aardig wat calls heb met de Aziatische tak van Denham. Daarna start ik, als ik in Amsterdam ben, hier op kantoor op met de collega’s.”

Ben je sportief? “Ik ben me ervan bewust dat ik op deze leeftijd in beweging moet blijven. Ik houd van wandelen en rennen. Dit is een super manier om dingen te overdenken. Ik woon aan een Amsterdamse gracht, op drie kwartier lopen naar kantoor, dus dat is perfect. Coffee, mijn hond, houdt me ook energiek. Na het wandelen stretcht hij zelfs met me en we nemen graag een duik samen.”

Wat is je favoriete winkel? “Ik houd van fysieke winkels. Het is heel fijn als personeel enthousiast hun kennis en passie overbrengt. In Japan heb ik verschillende geweldige adressen, waaronder de boekenwinkel Tsutaya Books in Daikanyama. Zij bieden een onvergetelijke ervaring, van de geur die er hangt tot de service en hoe ze producten voor je inpakken. Zij zijn uniek.”

De coolste stad? “Tokio is heel cool. Het heeft alles: veelzijdigheid en passie voor mode, food en architectuur. Maar Amsterdam zal altijd in mijn hart blijven. Deze stad is dicht bij het vliegveld, fijn om in te wonen, internationaal, vol energieke mensen en voortdurend in ontwikkeling. Gebouwen en nieuwe initiatieven op allerlei gebieden komen als paddenstoelen uit de grond. Momenteel vind ik Amsterdam-Oost en -Noord erg opwindend. Je ontdekt er steeds weer geweldige nieuwe start-ups, zoals het supercoole restaurant Corner Store.”

Kroket of frikandel? “Wanneer ik in een bar ben, dan waarschijnlijk een kroket. Zo’n snack gaat prima samen met een biertje.” 

Wat is je signatuurgerecht? “Ik houd van uitgebreide ontbijtjes maken in het weekend. Ik kan zo’n beetje alles maken met ei. Van spicy shakshuka tot natuurlijk klassiek Engels.”

Heb je een bucketlist? “Deze zomer ben ik met mijn gezin naar Ibiza verhuisd. Ik kom er al vijftien jaar voor vakantie en nu reis ik heen en weer en dat is één groot avontuur. Ik heb veel gereisd, maar vaak heel kort. In de toekomst zou ik graag eens de tijd uittrekken om naar Nieuw-Zeeland of India te gaan.”

Wat is je verborgen talent? “Iedereen kent me van mijn blauwe vingers, maar ik heb ook groene vingers. Ik ben dol op buiten zijn en de natuur. Op Ibiza heb ik net een kleine olijfgaard gekocht. Fascinerend te merken dat olijven net zo technisch zijn als jeans. In Amsterdam heb ik een kleine tuin met Japanse Bonsai-achtige bomen.”

Op je Spotify-playlist? “Ik heb een eclectische muzieksmaak. Ik luister naar playlists van dj-vrienden, maar ook naar klassiekers. Ik ben opgegroeid met The Beatles en The Rolling Stones, maar ik sta overal voor open.”

Nieuw of vintage? “Beide! Denham is daar het beste voorbeeld van. We hebben mooie vintage denim, maar ook nieuwe technische modellen. Zelf houd ik van oude auto’s, maar ook van nieuwe. Mijn huis is heel modern van buiten, maar binnen staan een aantal coole, oude stukken. Het gaat om de mix. Mijn designmantra is dan ook: ‘Worship tradition but destroy conventions’.”