TOP

@jantrendman spot: urban realisme

Trendforecaster Jan Agelink - a.k.a. @jantrendman - spot voor Textilia weer nieuwe trends. Deze week: urban realisme. Rebellie, vervreemding en een underground sfeer.

Dismaland

Het leven gaat niet alleen over rozengeur en manenschijn. Dat blijkt uit het  Bemusement park Dismaland, letterlijk Naargeestigland. Het park is ingericht door Banksy (de inmiddels beroemde graffiti-artiest uit London ) als een nachtmerrie-achtige buitententoonstelling met een duistere knipoog naar Disneyland.

In de Britse badplaats Weston-super-mare is het park te vinden. Ook andere kunstenaars als Damien Hirst en Jimmy Cauty hebben installaties geleverd voor Dismaland. De expositie duurt maar vijf weken en is online al helemaal uitverkocht. Het is wel mogelijk om aan de deur een kaartje te kopen maar daar staat, net als in Disneyland, een lange rij.

Bezoekers worden begroet door apatisch kijkend personeel met Mickey Mouse-oren. Het terrein staat vol kunstwerken en installaties die het somber met het vrolijke combineren. Assepoester is terechtgekomen in een crash waar ze word gefotografeerd net als Lady D. Dismaland heeft een melancholisch gevoel en is bedoeld om mensen aan het denken te zetten. Vandaar ook de benaming ‘Bemusement park’ (verbijsteringspark), een woordspeling op ‘amusement park’.

Dismaland 1

Dismaland 2

Dismaland 3

 

 

Vetements

Een zelfde soort rebellie en vervreemding zagen we op de catwalk voor de winter bij het merk Vetements. Hoofdontwerper van het merk: Demna Gvasalia, koos de locatie van een underground seksclub in Parijs voor een vlammende collectie vol rauwe straat invloeden in nieuwe verhoudingen.

De nieuwe proporties werden verkregen door enorme shouderpartijen, opgeblazen en uitgerekte silhouetten en jassen zo groot dat de term ‘oversize’ een understatement wordt. Vetements word gezien als de nieuwe stem van de jeugd in Parijs. 

Vetements 4

Vetements 5

 

The Stanley parable

Deze duistere undergroundsfeer is ook te vinden in de game The Stanley Parable, een interactieve fictie-mod, door Davey Wreeden ontworpen. De speler controleert de protagonist, Stanley, door een surreële omgeving. Elke stap die gezet wordt in de game wordt gevolgd door te verteller Kevin Brighting. De speler krijgt de kans om beslissingen te maken over welke weg hij uitgaat en kan bijvoorbeeld ingaan tegen wat de verteller hem zegt te doen. Elke keuze impliceert een verschillend verhaal en een ander einde.

Het doel van het spel is om tegen de norm in te gaan van het gebruikelijke gamen. In een game zijn altijd veel regels waardoor de speler beperkt wordt. In de Stanley game heeft de speler de vrijheid om de regels te breken van het spel. Alle keuzes hebben wel consequenties en de donkere sfeer houd de speler altijd in spanning. 

Stanley Parable 6

 

 

Andrea Crews

Het Urban Realisme is ook prominent aanwezig bij het modemerk ‘Andrea Crews’ bedacht door de franse kunstenares en ontwerpster Maroussia Rebecq. Andrea Crews is een organisatie waar kunst en mode samen komen. Van tweedehandskleding en overstock maken ze een geheel nieuwe collectie. Het zijn unieke one-of-a-kind stuks met het DNA van urban mode, kunst en activisme. De wintercollectie 15/16 heet dan ook Rave and Race.

In de kledingstukken zijn veel elementen van auto’s te vinden zoals autobanden, logos en metallic materialen. De silhouetten zijn vervreemd en oversized. Aan het einde van de show zijn de modellen te vinden in een straatscene waar één model uitbundig danst en de rest tegen een auto aan staat.

Andrea Crews 7