TOP

@jantrendman spot: modemusea-trip

Voor diegene die de aankomende maanden voor inspiratie, beurzen, inkoop-trips afreizen naar Antwerpen, Parijs, London of misschien wel New York is een bezoekje aan het museum een goed idee. Er zijn namelijk veel goede mode exposities te zien op verschillende locaties:

Dries van Noten Inspirations / MOMU / Antwerpen

Dries van Noten Inspirations

13 februari 2015 tot en met 19 juli 2015

Een expositie die al in Parijs in het Museé Les Arts Decoratifs te zien is geweest. De tentoonstelling brengt verschillende kunstdisciplines samen aan de hand van een assemblage van historische, beeldende, etnische, filmische en geografische referenties.De invloeden, parallellen en tegenstellingen in het oeuvre van Dries Van Noten worden bijeengebracht in een tentoonstelling die mode combineert met de wereld van de beeldende en schone kunsten.

Met werk van o.a. Yves Klein, Thierry De Cordier, Victor Vasarely, Damien Hirst, Cecily Brown, Pol Bury, Christopher Wool, Hubert Duprat, Pablo Picasso, Mark Rothko en James Tissot.

www.momu.be/tentoonstelling/dries-van-noten.html

Dries van Noten Inspirations

 

Yves Saint Laurent 1971 The Scandal Collection / The Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent  / Parijs

YSL Expositie 2015

19 maart 2015 tot en met 19 juli 2015

Op 29 januari 1971 presenteerde Yves Saint Laurent de ‘Liberation’ of ‘Forties’ collectie, die geïnspireerd was op de mode uit de oorlogsjaren. Deze interpretatie van Yves Saint Laurent op de oorlog die toen maar 25 jaar geleden zich voltrokken had legde de nadruk op korte jurken, plateau schoenen, rechte schouders en een overdreven make-up, schandalig vond het publiek. Desalniettemin werd deze retro trend al snel een grote hit in het modelandschap wereldwijd.

www.fondation-pb-ysl.net/en/Yves-Saint-Laurent-1971-774.html

YSL Expositie 2015

 

Jeanne Lanvin / The Palais Galliera / Parijs

Lanvin Expositie 2015

8 maart 2015 tot en met 23 augustus 2015

In samenwerking met de huidige artistieke leider van Lanvin, Alber Elbaz, is deze expositie een overzicht en een hommage aan een van de  oudste modehuizen opgericht door Jeanne Lanvin ( 1867 – 1946 ). In deze overzichtstentoonstelling kun je meer dan honderd modellen bekijken uit het rijke archief van Lanvin.

www.palaisgalliera.paris.fr/en/exhibitions/jeanne-lanvin

Lanvin Expositie 2015

 

Alexander McQueen Savage Beauty / V&A museum / London

Alexander McQueen Expositie 2015

14 maart 2015 tot en met 2 augustus 2015

“London’s where I was brought up. It’s where my heart is and where I get my inspiration.”  – Alexander McQueen, januari 2000 

Het eerste en grootste retrospectief van de overleden ontwerper Alexander McQueen: ‘Savage Beauty’ laat op een wonderschone manier het werk zien van deze visionair. Met gevoel voor drama en spektakel, zoals zijn shows, wordt je langs het begin van zijn carrière met zijn afstudeer collectie tot de onafgemaakt collectie van winter 2010 geleid. 

De originele versie van deze expositie had zijn premiere In het Metropolitan Museum of Art, New York in 2011 en stond in de top 10 van best bezochte tentoonstellingen.

www.vam.ac.uk/content/exhibitions/exhibition-alexander-mcqueen-savage-beauty

Alexander McQueen Expositie 2015

 

Björk / Museum of Modern Art / New York

Björk Expositie 2015

8 maart 2015 tot en met 7 juni 2015

Niet helemaal mode natuurlijk maar toch wel heel invloedrijk in de mode scène; Björk. Deze overzichtstentoonstelling is een wederom een retrospectief van haar werk. Al haar innovatieve ideeën en projecten passeren de revu in beeld, geluid en film plus haar nieuwste project “Black Lake” speciaal ontwikkeld voor ter gelegenheid van deze tentoonstelling.

www.moma.org/visit/calendar/exhibitions/1501

Björk Expositie 2015