TOP

Even afrekenen: Baretta Jeans in Den Haag [interview] *

Hij was ooit succesvol dj, maar inmiddels draait Bart Hylckama (36) alweer heel wat jaren mee als retailondernemer. Zijn denimwinkel Baretta Jeans is een begrip in Den Haag: "We zijn een denim social club".

“Mag ik dit shirt aanhouden? Ik heb zo een kerstborrel.” Een klant loopt linea recta van de paskamer naar de kassa. “Tuurlijk gozer, jij wel. Marvin, reken jij even met hem af?”, zegt eigenaar Bart van Hylckama terwijl hij een kopje espresso zet. Eigenlijk is het wel een slecht moment voor een interview, vindt hij. “Ik houd niet zo van de winkel tijdens de sale, dan ziet ie er gewoon minder aantrekkelijk uit. Aan mid-season doe ik ook niet, daar geloof ik niet in.”

Over zo’n beetje alles wat komt kijken bij het runnen van een winkel heeft Van Hylckama een uitgesproken mening. Zo denkt de Haagse ondernemer dat het middensegment op termijn gaat verdwijnen (“wie koopt er nog een shirt voor €29,95 als het bij Primark €5,- kost?”) en ziet hij online meer als etalage dan als verkoopkanaal. “We zijn in mei 2014 begonnen met de webshop en hebben daarmee in zes maanden zo’n €12 duizend omgezet. Dat is misschien 1 procent van de totale omzet.”

Even Afrekenen Baretta Jeans 

Klein plusje

Net als voor vele ondernemers in het jeansvak is het ook voor Van Hylckama geen makkelijke tijd. Toen hij de winkel waar hij al tien jaar werkte in 2011 overnam, gooide hij het merkenpakket radicaal om. “We waren een verkapte G-star- en Diesel-winkel geworden. Mijn compagnon en ik wilden een diverser en verrassender aanbod, met niet alleen de grote merken, maar ook onbekendere labels als Kultivate en Naked & Famous.”

De switch wordt door klanten gewaardeerd, maar heeft zich nog niet vertaald in enorme groeicijfers, geeft Van Hylckama toe. “De afgelopen drie jaar zitten we op een soort nullijn van zeven ton per jaar. We draaien geen verlies, maar ook geen winst: 2014 lijken we met een klein plusje af te sluiten.”

Toch heeft Van Hylckama, die jarenlang goed geld verdiende als DJ Bigbooming, het enorm naar zijn zin bij Baretta. “We kennen bijna al onze klanten en op donderdagavond gaat deze open”, zegt hij, wijzend op een koelkast vol flesjes Heineken. Het aanbieden van koffie en alcohol is volgens Van Hylckama absoluut geen ‘trend-ding’. “We doen dit al zolang als ik me kan herinneren. Ooit heeft de Amerikaanse jeans-site www.rawrdenim.com een artikel over ons geschreven, waarin ze Baretta een ‘denim social club’ noemden. Dat vond ik wel een mooie omschrijving.”

Alleen voor mannen

Baretta Jeans is bewust alleen op mannen gericht, zegt Van Hylckama. “Vroeger hadden we nog wel wat vrouwenkleding, maar aan het ruime aanbod voor vrouwen in de binnenstad kunnen we weinig meer toevoegen. Wel hebben we accessoires en andere bijproducten. Die doen het heel goed. “Met sommige merken, zoals Alfredo Gonzales en Pig & Hen, hebben we ook leuke samenwerkingen. Ik vind het belangrijk om merken te verkopen waarvan ik zelf ook enthousiast word.”

Mede daarom opende Van Hylckama onlangs een nieuwe mannenmodezaak in Den Haag met meer premium merken, Uptown. “Zelf word ik ook een dagje ouder en mijn smaak verandert. Bovendien is er wat mij betreft nog ruimte in de stad voor een mannenmodezaak met een mix van premium en streetwear.” Baretta zal hij de rug niet toekeren. “Mijn tijd verdeel ik tussen de twee winkels, juist de combinatie is leuk.” Over de toekomst van Baretta is Van Hylckama nuchter. Lachend: “Wat mijn plannen voor 2015 zijn? Het hoofd boven water houden! Als we dan ook nog ruim kunnen plussen, zou dat helemaal mooi zijn.”

Bongemiddelde: €160,- (in de week van 8 t/m 14 december 2014)

 • Winkel: Baretta Jeans
 • Eigenaar: Bart Hylckama
 • Website: www.barettajeans.nl
 • Social media: www.facebook.nl/barettajeans
 • Locatie: A
 • Personeel: 2 man + stagiair(e)
 • Winkelinrichting: zelf gedaan
 • Doelgroep: van jongens van 16, tot mannen van 80 (maar als je 81 bent mag je ook nog bij ons shoppen)
 • Segment: midden-hoog

Merken: Cuckoos Nest, Denham, Diesel, Deus Ex Machina, Elvine, G-star Raw, Nudie Jeans, Naked & Famous, Nena & Pasadena,  Neuw Denim, Kultivate, PRPS, Rude Riders, Scotch & Soda, Selected, Sibin Linnebjerg, Vico en Zanerobe

Top 3 bestsellers (in de week van 8 t/m 14 december 2014)

 1. Elvine
 2. Denham The Jeanmaker
 3. Selected

Even Afrekenen Baretta Jeans

Even Afrekenen Baretta Jeans

Even Afrekenen Baretta Jeans