TOP

Jan Taminiau waagt zich aan glas

Voor de tentoonstelling ‘Een zee van glas’ heeft Jan Taminiau een glazen creatie gemaakt. Het stuk is vanaf woensdag 2 november te bewonderen in het Nationaal Glasmuseum Leerdam.

Samen met glasblazer Emil Kováč en assistent glasblazer Marinke van Zandwijk werkte Taminiau eind augustus twee weken lang aan zijn glazen ontwerp. Hiervoor liet hij zich inspireren door het werk van zoöloog Ernst Haeckel. Er is een kort filmpje gemaakt over het proces. Van 2 november 2013 tot 19 oktober 2014 is de creatie te bezichtigen het Nationaal Glasmuseum Leerdam.

Tentoonstelling
De tentoonstelling draait om het werk van zoöloog Ernst Haeckel. Meerdere kunstenaars en vormgevers lieten zich door zijn tekeningen van zeeorganismen inspireren. Het Nationaal Glasmuseum Leerdam vroeg kunstenaars en vormgevers van nu om een glazen object te maken met zijn tekeningen in het achterhoofd. Naast Taminiau, hebben ook hoedenontwerpster Irene Bussemaker, textielontwerper Christie van der Haak, mode illustratordocent Laura Laine en anderen meegewerkt aan de ode aan Haeckel.

Ernst Haeckel
Ernst Haeckel (1834 – 1919) is een zoöloog die het werk van Charles Darwin in Duitsland onder de aandacht bracht. Daarnaast staat hij bekend om zijn kleurrijke en vreemde tekeningen van zeeorganismen.