TOP

Grote rechtszaak namaakkleding begonnen

Maandag begon in Utrecht een grote rechtszaak tegen een groep mannen die verdacht wordt van grootschalige handel in namaakkleding.

Meer dan 20.000 euro omzet per week, dat was de opbrengst die de illegale handel in namaakkleding opleverde. Bij de rechtbank in Utrecht staan acht mannen terecht die ervan verdacht worden op grote schaal nepkleding te hebben verkocht. De namaakartikelen van merken als G-Star, Björn Borg, Replay en Tommy Hilfiger werden via internet en sms aangeboden en verkocht op diverse locaties. Rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman van de Telegraaf was maanden en dinsdag aanwezig en deed via Twitter verslag.

20.000 kilo kleding

Het onderzoek van justitie begon in maart. In woningen in IJsselstein en Amsterdam vonden huiszoekingen plaats. Daarnaast is gezocht in opslagplaatsen in Utrecht en omstreken. De FIOD nam kleding, schoenen en parfum in beslag, alles bij elkaar zo’n 20.000 kilo kleding. Volgens de Officier van Justitie gaat het om een omzet en winsten van miljoenen. De vermeende criminele organisatie zou gedurende drie jaar in namaakartikelen hebben gehandeld, maar ook in 2009 en 2011 deed de politie al invallen. De FIOD pakte de verdachten op in juli dit jaar.

‘Merken zijn niet gedupeerd’

De verdachten realiseerden zich niet dat ze met criminele zaken bezig waren en mogelijk naar de strafrechter zouden moeten, dat schrijft rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman op Twitter. Klanten die neppers kochten wisten dat het geen echte merkkleding was. Dit zou eerlijk door de verdachten zijn verteld, omdat zij niemand wilden oplichten. Dit maakt namaak echter nog niet legaal. Volgens een advocaat zijn de grote merken daarbij niet gedupeerd, omdat de mensen die neppers kopen toch geen echt merk zouden kunnen veroorloven. Ook wordt gedacht dat het zelfs gunstig is voor merken om vaak gezien te worden. Zelfs als het nep is. De imagoschade die Louis Vuitton de laatste jaren leed bewijst het tegendeel.

Drie jaar cel

Tegen de verdachten – die vrijwel allemaal al 46 dagen in voorarrest hebben gezeten – is onder andere een celstraf van 30 maanden – waarvan 6 voorwaardelijk – en 240 uur werkstraf geëist. Op 22 oktober 2013 verwacht de rechtbank uitspraak te doen in deze zaak.

Bescherming tegen namaak

Het is in Nederland (en vele andere landen) op grond van het merkenrecht verboden merkartikelen na te maken en te verhandelen. Bedrijven hebben veel energie en geld gestoken in een merk, en dat moet beschermd worden. Naast het civiele recht kan ook de overheid strafrechtelijk tegen namaak optreden, omdat de handel in nagemaakte merken de reguliere handel kan bedreigen.