TOP

Jan Taminiau voor Waldorf Astoria

Het personeel van het Waldorf Astoria in Amsterdam gaat na de opening op 1 mei 2014, gekleed in kleding van Jan Taminiau.

De samenwerking van de Nederlandse couturier en de Amerikaanse hotelketen werd al in januari 2014 bekendgemaakt, maar op 24 april 2014 werd de collectie gepresenteerd.

Ontwerper Jan Taminiau haalde voor het ontwerpen van de bedrijfskleding voor het personeel van het nieuwe Waldorf Astoria hotel in Amsterdam zijn inspiratie uit de rijke geschiedenis en de omgeving van de grachtenpanden. Opvallend is het kostuum voor de kamermeisjes. De zwarte jurk met wijdvallende rok wordt afgemaakt met een witte strik en haarband. Een knipoog naar het romantische verleden, staat geschreven in een persbericht.

De Tilburger liet zich ook inspireren door het kabbelende water van de gracht en laat het op verschillende manieren terugkomen in de kleding. Zo zijn er ronde boorden onder hooggesloten kragen en de soepel vallende lichtblauwe zijden stropdassen, golvend als een rimpeling in het water.

Front office
Het meest opvallende ontwerp is de jurk voor de front-office medewerkers. Deze beige, zijden jurk is voorzien van een donkerbruine print van de grachtengordel. Taminiau gebruikte hiervoor een prent van 17e-eeuwse cartograaf Balthazar Florisz van Berckenrode die hij vond in de Rijksstudio, de openbare digitale collectie van het Rijksmuseum. De collectie is geproduceerd in samenwerking met Emergo Textile Products (ETP), onderdeel van Nederland modebedrijf McGregor Fashiongroup.

“Jan Taminiau, onze nationale ‘couture-trots’ heeft heel goed aangevoeld wat wij wensten,” vertelt Roberto Payer, general manager van Waldorf Astoria Amsterdam in een persbericht. “Zijn gracieuze en persoonlijke signatuur past prachtig bij de elegante stijl van Waldorf Astoria Amsterdam.”

Ontwerper
Nederlandse couturier Jan Taminiau studeerde in 2001 cum laude af aan de kunstacademie in Arnhem en behaalt de graad van master aan het Fashion Institute van Arnhem. In 2004 richt Taminiau onder zijn eigen naam een modelabel op. De ontwerper verkreeg nationale bekendheid door het postzakjasje, gedragen in 2009 door koningin Maxima. In 2013 kreeg hij de eer om de inhuldigingsjurk voor koningin Maxima te ontwerpen.  De koningsblauwe jurk met bijpassende cape, kon rekenen op lof uit de hele wereld.

 Andere fans van zijn kleding zijn onder andere Lady Gaga en Beyoncé. Jan Taminiau verzorgde ook kostuums voor de ‘Hunger Games’ film in 2013 en het toneelstuk ‘Gejaagd door de wind’.