TOP

Jamie Faber is gek op schoenen én op voetbal: ‘Ik heb businessplekken bij Ajax en coach het voetbalteam van mijn zoon’

Jamie Faber (37) is oprichter en CEO van vrouwen- en kinderschoenenmerk So Jamie én een van de zes ondernemers die worden gevolgd in de nieuwe realityshow Goud Zuid op SBS6, dat vanaf voorjaar 2023 wordt uitgezonden. Wie is de vrouw achter het bedrijf?

Beeld: Privéarchief Jamie Faber

Favoriete ontbijt? “Ik ontbijt niet, ik drink alleen koffie. En ik weet dat heel Amsterdams is, maar havermelkcappuccino is echt het lekkerst.”

Heb je een guilty pleasure? “Realityshows als The Real Housewives. Ik ben zo’n fan dat ik in eerste instantie zelfs ja had gezegd tegen de Amsterdamse versie van het programma, maar daar ben ik niet mee doorgegaan. Er werd enorm gestuurd op drama en daardoor sloeg ik helemaal dicht. Goud Zuid past beter bij me, dat programma heeft meer focus op het ondernemerschap. En marketingtechnisch is het natuurlijk leuk voor het label.”

Je favoriete schoenenontwerper? “Amina Muaddi, van de flared hakken. Niet commercieel en toch een gigantisch succes.”

En welke modetrend mag nu meteen de deur uit? “Mijn Balenciaga-sweater is na het kindermisbruikschandaal linea recta de prullenbak in gegaan (Balenciaga werd er in november 2022 van beschuldigd kindermisbruik te verheerlijken in campagnes, red.). Ik had gehoopt dat het een PR-stunt was om meer bewustwording te creëren, maar dat bleek dus niet zo. Doodeng.”

Ochtend- of avondmens? “Ochtend. Al ben ik de nacht ervoor tot vijf uur ’s ochtends gaan stappen, ik word altijd stipt om zeven uur wakker. Súper irritant. Het zit in de familie, mijn zus heeft het ook. Mijn zoontje London (10) is gek genoeg wel een enorme uitslaper.”

Naar welke muziek luister je het liefst? “Naar alles. Je kunt me werkelijk overal neerzetten: of ik nu op Tomorrowland of bij een concert van Guus Meeuwis sta, ik ben even gelukkig.”

Waar kan jij je enorm aan ergeren? “Aan mensen die te laat komen. Dat vind ik bijna arrogant. Alsof mijn tijd minder waard is dan de jouwe.”

Waar geef je graag geld aan uit? “Ik draag alleen mijn eigen schoenen en dat is meteen een goed excuus om veel aan tassen uit te geven. Ik heb er tien, heel bijzondere, waarvoor ik heb gespaard. Als cadeau voor mezelf, maar ik zie het ook als investering. Mijn lievelingstas van Chanel wordt elk jaar meer waard.”

De beste plek om te wonen? “Als vrijgezel: absoluut Amsterdam. Het is hier zo gezellig. Op termijn zou ik best naar een dorp als Laren willen verhuizen. Maar niet in mijn eentje.”

Heb je een nutteloos talent? “Ja! Ik kan alle deelnemende clubs van de Eredivisie en Jupiler League zó opsommen. Noem een club en ik noem de stad, en andersom. Doet het enorm goed in de kroeg.”

Sport je? “In de gym. En ik coach het voetbalteam van London. Daar sta ik zo ongeveer als enige vrouw tussen de mannen.”

Het beste advies dat je ooit kreeg? “Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen. Dat heeft mijn vader me geleerd. Mijn concullega’s kunnen beamen: als ik kan helpen, doe ik dat.”

Wat verwachten mensen niet van jou? “Dat ik business seats bij Ajax heb. Ik probeer naar elke wedstrijd te gaan en als supporter ben ik megafanatiek. Hooligan-fanatiek, bijna.”

In welk restaurant kom je graag? “Mijn doel is om alle sterrenrestaurants wereldwijd een keer te proberen. Mijn favoriet tot nu toe: De Librije. Ik had het hele pakket, met wijnarrangement en al. Dat was echt een ervaring.”

Van welke baan heb je veel geleerd? “Van alle baantjes die ik heb gehad, heb ik wel wat opgestoken. Mijn sales-skills komen uit mijn horecatijd en ik heb als stylist bij RTL en SBS gewerkt; daar heb ik een enorm netwerk en een duidelijke visie op mode aan overgehouden.”

Wie is de beroemdste persoon die je ooit de hand hebt geschud? “Beyoncé, in Ahoy. Mijn moeder deed de visagie voor haar voorprogramma, tijdens de tour met Jay-Z in 2009, en toen mocht ik mee backstage. Dat is direct mijn favoriete concert ooit.”

Lijk je op je ouders? “Ik ben half Indonesisch, maar dat zie je bijna niet. De Nederlandse genen van mijn vader hebben absoluut de overhand. Hij is ook ondernemer en net zo koppig als ik. Het zachte en afwachtende heb ik van mijn moeder.”

De indrukwekkendste plek die je ooit bezocht? “London en ik maken elk jaar een verre reis. We zijn gaan ‘oefenen’ in Marrakesh en vervolgens naar Mexico gegaan. Die reizen waren stuk voor stuk indrukwekkend. Voor mij, maar vooral ook voor hem, omdat hij zo ziet hoe mensen in andere culturen en landen leven. Ik vind het belangrijk dat hij leert dat de rijkdom die we hier kennen, niet vanzelfsprekend is.”

Hoeveel paar schoenen heb je? “Zo’n tweehonderd paar, allemaal van mijn eigen label. Waaronder mijn volledige eerste collectie, want die schoenen kan ik gewoon niet wegdoen. Die debuutlijn heeft het zo goed gedaan. Zelfs koningin Máxima liep erop.”

Wat is het pronkstuk in je woning? “Twee schilderijen die ik zelf heb gemaakt, in de stijl van mijn interieur: minimalistisch en Scandinavisch. Ik heb het wel afgekeken van een bestaand kunstwerk, hoor. Maar dat kostte iets van tweeduizend euro. Dan maak ik het liever zelf.”