TOP

Investeringen winkelvastgoed kelderen

Vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle meldt dat de directe investeringen in winkelvastgoed op het Europese vasteland is in het eerste kwartaal van dit jaar fors zijn gedaald.

Was winkelvastgoed nog niet zo lang geleden een geliefde branche om met veel rendement in te investeren, inmiddels eist ook hier de recessie zijn tol. In totaal werd er in het eerste kwartaal voor €980 miljoen geïnvesteerd, maar liefst 37% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

West-Europa was verantwoordelijk voor verreweg de meeste transacties (89%) omdat Europese investeerders zich steeds meer richten op hun thuismarkt. Italië en Duitsland waren de meest actieve markten op het Europese vasteland en namen respectievelijk 31% en 28% van het totale transactievolume voor hun rekening.

Vooral op het gebied van winkelcentra is sprake van een daling in Europa. Was vorig jaar rond deze tijd nog 55% van de investeringen in winkelcentra, nu is het minder dan een derde. Volgens Richard Dallinga van Jones Lang Lasalle wachten investeerders af. Vooral de hoge kosten van financiering zijn een probleem, waardoor weinig wordt geprofiteerd van de dalende prijzen.