TOP

Inspiratie voor de winkel: vrouwenmodetrends zomer 2021

Nu de zomercollecties in de winkels hangen, frissen we je geheugen op met de trends die Christine Boland voor Textilia samenstelde voor het inkoopseizoen zomer 2021. Om mee te nemen bij het presenteren van de collectie en adviseren van de klant.

Tekst en concept: Christine Boland i.s.m. Anne-Paulina de Jong

Catwalkfoto’s: L’Estrop

Female power

Female Power weerspiegelt een dominerende invloed van dit tijdsframe; Als reactie op het masculiene en pompeuze machtsvertoon tussen wereldleiders zien we de opkomst van sterke, vrouwelijke rolmodellen, leiders en politici. De silhouetten, die dat weerspiegelen zijn krachtig, breedgeschouderd en imposant. Er is een hang naar een uniforme, bijna anonieme, ordelijke eenvoud. Een soort ‘Oostblok-esthetiek’. Waarbij we herhaling en functionaliteit zien terugkomen in robuuste vormen en sculpturale vormen. De sterke ‘euro-blauwe’ kleur in belangrijk binnen dit kleurbeeld.

Tips voor bijverkoop:

 • Accessoires in ‘euro-blauw’
 • ‘Boxy’ functionele tassen
 • Petjes

Modern goddess

Modern goddess reflecteert de archetypische, mythologische versie van de sterke vrouw, de godin, de strijder, de amazone. Breekbaar en sterk tegelijk. Spiritualiteit als antwoord op angst, manipulatie, false facts en nep nieuws. Vorm, dessins en kleur zijn ontleend aan symboliek, mystiek en meditatie, dit voedt onze groeiende behoefte aan betekenis en wijsheid. We zien leren details als bescherming en decoratie, betekenisvolle sieraden en prints en metalen en vergulde afwerkingen. De silhouetten zijn vloeiend en dynamisch. De kleuren van de chakra’s zijn accentkleuren in een overwegend naturel kleurbeeld.

Tips voor bijverkoop:

 • Leren haaraccessoires
 • Brede riemen
 • Schoenen met metalen details

Recomposed traditionals

In dit thema draait alles om dingen bekijken vanaf een andere, nieuwe kant; ‘hack the perspective’. We zijn wakker geschud en kijken anders tegen de wereld aan, hoe kunnen we tradities en gewoontes anders aanpakken? De codes en ontwerpen van iconische, traditionele klassiekers worden opnieuw geschreven. Ze zijn tegendraads en ‘quirky’. Comfortabele herkenbaarheid en nieuw tegelijk. Een traditioneel rood, wit, blauw kleurbeeld waarbij grafische evergreens als strepen en ruiten in een nieuw jasje worden gestoken. Een mengelmoes van gedecodeerde klassiekers, streetwear en statements.

Tips voor bijverkoop:

 • Tassen met ruiten
 • Sneakers met grafische patronenmix
 • Statement kettingen

Repaired & Recrafted 

Repaired & Recrafted reflecteert de weerstand en rebellie tegen ongelijkheid, tegen uitbuiting, verspilling en de vervuiling van Moeder Aarde. Ontwerpen lijken samengesteld uit (textiel)afval en restmateriaal: tweedehands & gerepareerd. Design heeft een rauw randje, provocerend soms. Recycle, re-use, repair, repurpose zijn belangrijke nieuwe waarden in de modewereld waar we steeds meer over na gaan en moeten denken. We zien een nieuwe groep designers opstaan die hiermee aan de slag gaan en het anders doen, een nieuwe esthetiek creëren. De onrustige en zorgelijke situatie in de wereld en de klimaatcrisis roepen dat op.

Tips voor bijverkoop:

 • Sjaals van textielresten
 • Recycled plastic sieraden
 • Patches

Simple life

Simple Life gaat over zelfvoorzienend zijn, zoeken naar een beter evenwicht in ons leven. Mede gevoed door onze gedwongen stilstand tijdens de coronacrisis. We willen verlangzamen, aandacht hebben voor het elkaar en het alledaagse, voor eenvoud, het handgemaakte. Huishouden, [therapeutisch] schoonmaken, het teruggaan naar de essentie en een zelfvoorzienende lifestyle. Verstilde luxe, eenvoudige vormen, natuurlijke materialen en landelijke eenvoud. Functionele silhouetten met natuurlijk gekleurde stoffen, streeppatronen en veldbloemen als decoratie. Een natuurlijk kleurbeeld met als accent een heldere veldbloemengeel.

Tips voor bijverkoop:

 • Rieten tassen en hoeden
 • Zakdoek als sjaal of haaraccessoire
 • Dip dye sjaals

Green-Up

We verstrengelen ons letterlijk met groen; op de catwalk, in beauty, in huis, horeca, retail, architectuur, in de openbare ruimte. Biodiversiteit als oneindige inspiratiebron, de kleurenpracht van paradijsvogels en ongekend bijzondere sculpturale planten en bloemen, vertaald naar design. Met als resultaat een overdaad aan bloemen en de daaraan ontleende dessins. De mens als onderdeel van het ecosysteem dat natuur heet. De Garden of Eden met bladpatronen, natuurlijke camouflageprints en een overvloed aan (3D)-bloemeffecten. Een kleurbeeld van groenen met pink als felle accentkleur.

Tips voor bijverkoop:

 • Oorbellen met grote bloemen
 • Schoenen met bladpatronen
 • All over bloemenprintsjaals

Deze trends zijn eerder gepubliceerd in Textilia 5 van 2020, de vrouwenmodespecial die is verschenen in juli 2020.


Neem een abonnement op Textilia en blijf geïnformeerd

Ook de printedities van Textilia ontvangen? Sluit dan nu een totaal abonnement af. 

Naast 24/7 toegang tot alle exclusieve content op de website en het archief, krijg je dan ook het prachtige magazine thuisbezorgd met elk seizoen de allernieuwste kleurkaarten. Daarnaast profiteer je als abonnee van mooie kortingen op trainingen, webinars en events.