TOP

Inretail: open winkels met extra maatregelen, schade lockdown loopt in de miljarden en agent Silvana Ruiter Valerio overleden

Inretail pleit voor de opening van winkels, desnoods met extra maatregelen, retailers missen miljarden aan omzet tijdens deze lockdown en agent Silvana Ruiter Valerio overleden. Verder: AlphaTauri trekt topman Bruno Sälzer aan. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 4 januari.

Inretail: open winkels met extra maatregelen

De Nederlandse retail kan gecontroleerd en veilig open, volgens Inretail. Dit laat de brancheorganisatie weten als reactie op de uitspraken van OMT-lid Bonten bij Nieuwsuur gisteravond, dat de maatregelen voor bepaalde sectoren stap voor stap versoepeld kunnen worden. Volgende week beslist het Kabinet of de lockdown wordt verlengd na 14 januari. Inretail zegt in een statement dat retailers bereid zijn om extra maatregelen in te voeren. ‘Zo kunnen we bijvoorbeeld minder klanten per vierkante meter toestaan of het coronatoegangsbewijs invoeren zoals omringende landen doen.’ Voor winkels die dat niet kunnen, geeft de organisatie de optie voor winkelen op afspraak. ‘Het zijn heldere en reële afspraken die we kunnen maken voor het nieuwe Kabinet. We roepen dan ook op om met ons in gesprek te blijven over hoe we op structurele wijze omgaan met het coronavirus.’

Schade lockdown loopt tot in de miljarden

De omzetschade die winkels hebben opgelopen sinds de lockdown van 19 december loopt inmiddels in de miljarden euro’s. Dit becijfert brancheorganisatie Inretail. De economische schade is volgens de organisatie gigantisch. In januari 2021 kelderde bij driekwart van de gesloten winkels tijdens de lockdown de omzet met 60 tot 100 procent en stegen de liquiditeitsproblemen. Daarnaast vraagt Inretail aandacht voor de sociale schade: jongeren die niet kunnen werken, mensen die geen aankopen dichtbij kunnen doen en winkelstraten zonder ziel. Daarbij wordt gepleit voor een TOGS 2.0-regeling (Tegemoetkoming voor Ondernemers in Getroffen Sectoren) omdat voor veel gedupeerde ondernemers de TVL-regeling niet geldt deze lockdown. “Het voelt als broodroof, ook omdat het kooplustige publiek de euro’s graag in de Nederlandse winkelsector besteedt, maar nu over de grens laat rollen.” Belgische winkeliers laten in verschillende media, waaronder het ED, weten dat ze twintig tot dertig procent meer omzet verwachten. Een nieuwe Nederlandse ‘invasie’ wordt komende zaterdag in de Belgische steden verwacht. 

Silvana Ruiter Valerio van agentuur Absolute Fashion overleden

Silvana Ruiter van agentschap Absolute Fashion in Bergen is, naar nu pas bekend is gemaakt, op 17 december 2021 overleden. Dat meldt Canip Simsek, eigenaar van Studio C Company en samenwerkingspartner van de ondernemer. Ruiter Valerio was ziek, ze is 62 jaar geworden. Het agentuur van Silvana Ruiter is opgericht door haar man Jaap Ruiter, die acht jaar geleden overleed. Het bedrijf vertegenwoordigt de merken People of Shibuya en Fugato. “In het verleden heeft ze labels als See by Chloë, DKNY en Moncler naar Nederland gehaald”, vertelt Canip Simsek. “Studio C Company heeft de twee merken van Absolute Fashion overgenomen.” Simsek en Ruiter werkten nauw met elkaar samen, ze waren al enige tijd bezig hun agenturen samen te voegen. Toen Ruiter echter ziek werd, zijn die plannen van tafel gehaald. Ze lag sinds Pinksteren in haar geboorteland Italië het ziekenhuis. Ruiter is overleden aan de gevolgen van kanker, ze is inmiddels in Turijn begraven.

AlphaTauri trekt topman Bruno Sälzer aan

AlphaTauri, het modemerk van Red Bull, heeft Bruno Sälzer aangetrokken als executive advisor. De ervaren Sälzer, eerder werkzaam bij Hugo Boss, Escada, Bench en Lacoste, ondersteunt per direct het managementteam bij verdere expansie en de ontwikkeling van interne en externe structuren, meldt The Spin off. “AlphaTauri heeft een fascinerend product in de markt gezet, met een innovatieve benadering”, aldus de topman. “Ik ben erg blij dat ik onderdeel mag zijn van de volgende internationale fase en de collecties die zullen volgen.” Ahmet Mercan, ceo bij het merk vult aan: “We gaan voor meer efficiency, versterking van onze distributiestrategie en sterke positionering in bestaande en nieuwe markten.” In december opende AlphaTauri twee vooruitstrevende winkels in thuisland Oostenrijk, in Wenen en Graz.