TOP

Inretail: Miljoenennota is teleurstelling voor retailers

De miljoenennota 2019 belooft te weinig plussen voor winkelondernemers, vindt INretail. En dat vindt de brancheorganisatie teleurstellend voor de retailers in Nederland. 'De miljarden van de dividenbelasting hadden ook aan loondoorbetaling bij ziekte besteed kunnen worden'.

Brancheorganisatie Inretail is niet blij met de Miljoenennota die op 18 september door het kabinet Rutte is gepresenteerd. INretail voorspelt dat consumenten in 2019 voorzichtig zullen zijn in hun uitgavenpatroon. “Kopen is emotie. De btw op eerste levensbehoeften stijgt naar 9%. Goed verzekerd zijn wordt fors duurder en allerlei belastingen, ook lokaal, stijgen. Dat werkt de kooplust niet in de hand.”. laat Inretail weten in een persbericht.

Het schrappen van de dividendbelasting door dit kabinet vindt INretail nog steeds onbegrijpelijk. “Die miljarden hadden uitstekend besteed kunnen worden om bijvoorbeeld het dossier ‘loondoorbetaling bij ziekte’ te helpen vlot trekken. Dat ligt stil, terwijl ondernemers er gek van worden. Investeren in aantrekkelijk MBO-onderwijs had ook een impuls verdiend. In de woonbranche stijgt -net als in andere sectoren- het tekort aan vakbekwame mensen iedere dag. In plaats daarvan worden subsidies geschrapt en dreigen leer-werktrajecten te verdwijnen.” 

Grootste private werkgever van Nederland

Ondernemers komen er enigszins bekaaid af in de Miljoenennota. Het woord ondernemer komt welgeteld 3 keer voor, het woordt detailhandel geen enkele keer. En dat terwijl Inretail in haar persbericht zegt: “De detailhandel is de grootste private werkgever van Nederland en biedt bijna 800.000 mensen een baan. Het is van groot belang om, ook via nationale begrotingsmogelijkheden, te werken aan goede randvoorwaarden voor retail ondernemerschap. Zo kunnen medewerkers met enthousiasme werken, ondernemers blijven ondernemen en behouden dorpen en steden aantrekkingskracht.”