TOP

Inkooptip voor zomer 2019: lelijke schoenen

Grove schoenen, of ook wel ‘lelijke schoenen’ genoemd, ontwikkelen zich in hoog tempo van Instagram-fenomeen tot allemansvriend. Wat vindt de markt van deze opvallende ontwikkeling? Plus: een verzameling van de mooiste exemplaren van nu en zomer 2019. “Hoe chunkyer, hoe beter.”

Het is een wonderlijke ontwikkeling: schoenen die ooit als lelijk zijn bestempeld en waarvan werd gehoopt dat ze nooit meer publiekelijk zouden worden gedragen, veroveren nu rap de meer commerciële schoenenmarkt en een massaler publiek. Denk aan Uggs, Crocs, ‘Spice Girl’-boots met plateauzolen en gympen die door vaders en opa’s (de dad-sneaker) of politiemannen, leraren en je oudtante (Mephisto) worden gedragen. 

 

Meningen en ervaringen

Vandaar dat deze modellen ook wel weinig flatteus ‘ugly shoes’ of ‘lelijke schoenen’ worden genoemd. Na een aantal seizoenen op de internationale catwalks en aan de voeten van trendsetters, zijn uitgesproken robuuste schoenen en laarzen dit najaar en in de zomer van 2019 duidelijk aanwezig in het modebeeld. We peilden de meningen en ervaringen met deze opmerkelijke trend in de markt.

 

Ans Bormans, mede-eigenaar Bormans Modeschoenen in Sittard:“Eerlijk gezegd zijn robuuste sneakers persoonlijk niet direct mijn ding. Maar hoe meer ik er verkoop, hoe leuker ik ze begin te vinden (lacht). Zo’n drie, vier jaar geleden zag ik tijdens de vakbeurs Micam al veel mensen met de plateausneakers van Hogan. De manier waarop zij ze droegen, zo classy en mooi, intrigeerde me. Dat bleek een voorbode op de modellen die we nu zien, met nog meer aandacht voor de zolen. Ze zijn breder, dikker, gekleurd, met verfspatten of strepen. We hebben voor deze winter een sterk en vrij uitgesproken beeld neergezet. En het werkt. We hebben veel modische klanten die ermee weglopen. We hebben een foto van de gele Cliff-sneaker van Steve Madden op Facebook gepubliceerd en binnen anderhalve dag was hij compleet uitverkocht. Voor zomer 2019 koop ik nu sandalen met dikke zolen in. De consument moet je blijven prikkelen. Ze willen duidelijk iets anders dan ze al in de kast hebben staan.”

 

Johan Penninkhof, mede-eigenaar van Penninkhof Mode in Arnhem, Delft en Zwolle: “Wij houden van vrouwelijke en elegante schoenen. In onze bedrijfsfilosofie horen geen ‘lelijke schoenen’. Daarom doen we niet mee met deze trend. Natuurlijk snoepen we er wel enigszins van mee, maar met mate. Uiteindelijk komen uit alle extremen nieuwe impulsen voort. Daaruit maken wij weer weloverwogen keuzes. Zo hebben we diverse sneakers met verhoogde zolen van 3, 4 of 5 centimeter. Toch blijven deze modellen verder mooi vrouwelijk qua styling en vooral ook draagbaar. Kwaliteit staat bij ons voorop, hoe groot de trend ook is. We letten er goed op dat de plateauzolen aan onze comforteisen voldoet, want sommige zolen zijn werkelijk als beton. Daarnaast zoeken wij net even de merken en modellen die je niet snel ergens anders ziet. Dat waarderen onze klanten. Zeker binnen zo’n ontwikkeling zie je al zoveel van hetzelfde.”

 

Raymond Bakker van Overland Shoes Limited verkoopt robuuste sneakers van het merk Karl Lagerfeld:“Voor deze winter hadden we één model in de collectie en ik heb nu best wat klanten die deze schoen leuk verkopen. Ik geloof erin dat deze trend nog wel even doorzet. Dit seizoen zie je ze op elke beurs bij de trendmerken. Voor zomer 2019 heeft Karl Lagerfeld een extremere variant toegevoegd. Het mooie is dat de trend op de catwalks wordt gezet, maar dat uiteindelijk alle segmenten en prijsklassen ervan profiteren. Van Bronx en Calvin Klein tot Karl Lagerfeld en Balenciaga.” 

 

Jacky van Dijk, marketingmanager Europa bij Steve Madden:“Hoe chunkyer, hoe beter. Onze Cliff-sneaker wordt bizar goed opgepikt. Vooral de gele variant, waarmee Taylor Swift (Amerikaanse artiest, red.) is gespot. Dat werkt ook mee, plus dat hij net even anders dan andere schoenen is. We worden dagelijks gebeld dat winkels perse dit model willen hebben. Daarom hebben we extra voorraad ingevlogen om onze klanten te kunnen voorzien. Ook hebben we voor zomer 2019 last minute nieuwe versies ontwikkeld. Ik denk dat deze bulky schoenentrend ook komende zomer nog helemaal actueel  is.”

 

Leroy Aznam, mede-eigenaar pr-bureau Ivy Lee:“Ik heb altijd al van chunky sneakers gehouden. Nike’s Air Force 1 zijn al jaren favoriet. En ik ben fan van de Mowabb-schoen, uit de samenwerking tussen Nike en Comme des Garçons. Dus toen ik Balenciaga’s Triple S-model zag, dacht ik eerst ook: die zijn nice. Op een gegeven moment werd ik gebeld door een winkelier, dat een nieuwe drop ervan gelanceerd zou worden. Maar toen ik de sneakers op Instagram zelfs aan de voeten van Patty Brard en Gerard Joling zag, wist ik: ik laat deze hype even aan mij voorbij gaan. Ik blijf toch liever bij mijn klassiekers.” 

 

Marijke Maes van webshop Originalbrands.nl:“We willen een bredere – jonger en trendgerichte – doelgroep aanspreken dan voorheen het geval was. Vandaar dat we sinds dit najaar Buffalo London in ons assortiment hebben. En het blijkt nu al een succes, als we kijken naar de Google-statistieken en naar onze voorraad. Veel maten zijn al uitverkocht, dus we wachten op aanvulling. Het helpt zeker dat dit soort schoenen weer duidelijk in beeld zijn en dat bekende celebs als Dua Lipa, Rita Ora en Demi Lovato ze dragen. Ook spelen nostalgische gevoelens een belangrijke rol, vermoed ik. Ik heb ze zelf ook ooit gedragen in mijn middelbare schooltijd. En ik vind het te gek dat ze nu weer terug zijn.”

 

Meer weten over ‘lelijke schoenen’? In de nieuwe Schoenvisie 8 lees je meer over de achtergronden, duiding en ervaringen met deze trend. 

Maar bekijk eerst onze selectie van blikvangers voor najaar 2018-2019 en zomer 2019:

Dsquared 1

Dsquared2 (zomer 2019), foto: Jeroen Snijders

Dsquared 2

Dsquared2 (zomer 2019), foto: Jeroen Snijders

Rombaut

Rombaut, najaar 2018-2019

Cliff Steve Madden

Het populaire Cliff-model van Steve Madden. (najaar 2018-2019)

Buffalo London 3

Buffalo London (zomer 2019)

DATE 2

D.A.T.E. (zomer 2019)

Elena Iachi 2

Elena Lachi (zomer 2019)

Hgl

Högl (zomer 2019)

Rombaut 2

Rombaut (najaar 2018-2019)

Eyties

Eytys (najaar 2018-2019)

Mephisto

Mephisto (najaar 2018-2019)

Mephisto