TOP

Iconische schoen: de sneaker*

Sneakers zijn populairder dan ooit. Maar hoe transformeerde de simpele sportschoen eigenlijk naar de fancy sneaker van nu?

In goud en metallic, met kant en diamanten. De sneaker-trend neemt steeds grotere vormen aan. Zelfs luxe modemerken als Chanel, Dior en Burberry hebben deze schoen omarmd.

De schoen die nu zo ons modebeeld bepaald en ook volop te zien was tijdens de modeshows voor SS2015 is volgens de legende in de 19e eeuw uitgevonden door een politieagent die vond dat zijn logge schoenen te veel lawaai maakten bij het besluipen van dieven. Hij ontwierp daarom een schoen waarmee hij naar criminelen kon sneaken. Zie hier de sneaker.

Converse
Toch verwijzen de meeste schoenkenners naar de 19e eeuw toen Converse in 1908 een eerste model op de markt bracht, dat vooral populair was bij basketballers. Negen jaar later kwam de eerste Converse All Star, die ook door de massa opgepikt werd.

4-converse-all-star-chuck-taylors 

Andere merken zagen het succes en sprongen ook op de trend in. Adolph (Adi) Dassler start in 1920 met de productie van de handgemaakte trainingsschoenen. Als reactie op deze tennisschoenen van Adidas komt Converse weer met nieuwe modellen.

Met dank aan Hollywoodsterren als James Dean wordt de sportschoen in de jaren vijftig ook gedragen buiten sportscholen en trainingsvelden en niet alleen door arme mensen die zich geen leren schoen kunnen veroorloven.

Adidas vs. Nike
De sportschoen wordt een fashionable sneaker als de hiphop-cultuur in de jaren zeventig het schoeisel omarmd. Adidas ruikt zijn kans en besluit de hiphopgroep Run DMC te sponsoren. Concurrent Nike kan niet achterblijven en verbindt daarom, in 1984, basketballer Michael Jordan aan zich en komt met de Nike Air Jordan.

Momenteel is de schoen niet meer weg te denken uit het modebeeld en zijn er allerlei varianten gekomen, denk aan de wedge sneaker van Isabel Marant. Sneaker mogen gedragen worden onder pakken, rokjes en jurken. Dior heeft zelfs een sneaker ontworpen met geborduurde bloemetjes. “Deze schoenen zijn zowel futuristisch als couture, voor elegante en moderne vrouwen”, aldus het modehuis.

Over de hele wereld zijn er sneaker fans te vinden maar de grootste verzamelaar woont in de Verenigde Staten. Jordy Geller bezit volgens het Guinness World Records 2388 paar die staan uitgestald in zijn eigen shoe-seum (schoenmuseum). In zijn collectie zelfs een paar Nikes die hij gekocht heeft voor 4100 dollar. In onderstaand filmpje verteld hij over zijn passie.