TOP

Hulp bij BTW-verhoging: tip 1

Het is een feit: de btw wordt per 1 oktober 2012 verhoogd van 19 naar 21%. Het nieuws brengt de modebranche in rep en roer, want hoe moet dat met de allang ingekochte en geprijsde collecties voor het najaar? Textilia helpt je elke week een beetje op weg. Nog 5 weken te gaan.

Als je het nog niet hebt gedaan, ga dan zo snel mogelijk met elke leverancier om de tafel en bespreek het probleem. De inkoop van de zomercollectie 2013 is hiervoor het perfecte moment, zodat je onderhandelingsruimte hebt met de order die de leverancier graag van je wil hebben. Check of je leverancier de marge of de adviesverkooprijs verhoogt (vaak geldt dit dan wel pas vanaf de zomercollectie 2013).

Tijdelijke voorwaarden 

Sommige leveranciers komen hier zelf mee, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse merken Summum en Sylver. Mocht de leverancier hier niet op inhaken, bespreek dan de mogelijkheden voor tijdelijke voorwaarden om de btw-verhoging te compenseren. Denk aan betalingskorting, korting op de inkoopprijs van nog niet verkochte artikelen op 30 september in jouw winkel, het afspreken van doorverkoopgaranties of omruilgaranties van slechtlopende goederen in het verkoopseizoen.

Onder voorbehoud

Paul Rijkhoff, eigenaar van Paolo Salotto (met drie winkels op Schiphol Plaza):

“Sommige leveranciers pakken het netjes op en passen de marge aan, maar menigeen doet net of de neus bloedt. Wij hebben het met elke leverancier besproken en hebben zelfs enkele orders onder voorbehoud van een margeaanpassing geschreven. De bedoeling van de btw-verhoging is dat de consument die betaalt, maar de rekening ligt nu volledig bij de winkelier.”

 

Lees in Textilia 18/19, die op 24 augustus verschijnt, meer over de btw-verhoging en wat je kunt doen om de financiële schade zoveel mogelijk te beperken.