TOP

Hogere kosten winkelcriminaliteit

Ondanks de torenhoge detaillistenuitgaven aan preventie, namen in 2007 voor het eerst in jaren de kosten van winkelcriminaliteit weer toe.

Dit komt naar voren uit het Nationaal Onderzoek Winkelcriminaliteit 2007 van het Platform Detailhandel Nederland. In totaal leed de detailhandel vorig jaar 645 miljoen euro schade door winkeldiefstallen, inbraken, vernielingen, ramkraken en overvallen. Tel hier de kosten van preventie bij op (290 miljoen euro) en dan kom je op een kostenplaatje van 935 miljoen euro aan winkelcriminaliteit. Dit is een stijging van 1,6% ten opzichte van 2006.

Bendes uit Oost-Europa en Nederland stelen op grote schaal en ook jongeren kunnen het kruimeldieven niet laten. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat voor het eerst in jaren de schade door alleen winkeldiefstal niet is gedaald, maar gelijk is gebleven op 270 miljoen euro.

Bendes gebruiken grof geweld en plegen de inbraken opvallend vaak via het dak. Ook is de buit vele malen groter. De totale schade van inbraken en vernielingen is dan ook met 5% toegenomen naar 210 miljoen euro.

Het meest verontrustend is de stijging van het aantal overvallen op winkels. In 2007 werden 774 overvallen gepleegd, een toename van maar liefst 23,8%. Het is dus niet raar dat de winkeliers het initiatief van de politie om overvallers op het internet te zetten, alleen maar toejuichen. Wat nou privacy? Googlen en oppakken!