TOP

Hoe gaat het met Sylver? *

Het Nederlandse vrouwenmodemerk Sylver viert dit jaar het tienjarig jubileum en opende half februari de zesde winkel in Utrecht. Tijd voor een update met directeur Caro van Stigt.

Opeens zijn er zes winkels van Sylver…..

Directeur en medeoprichter Caro van Stigt: “De eerste Sylver-winkel opende in 2013, toen er een pand in Nijmegen op ons pad kwam. Winkels openen zat niet in onze strategie, maar we konden het pand tijdelijk huren en we hadden collectie op voorraad, dus we wilden het proberen. Daarna liepen we in Haarlem tegen een pand aan. En zo breidde het langzaam uit. Wij geloven dat fysieke winkels nog steeds heel belangrijk zijn, maar de consument wil niet in elke winkelstraat dezelfde winkels tegenkomen.”

Hoe doe je dat?

“Winkels moeten toegankelijk en persoonlijk zijn. Iedere Sylver-winkel heeft een oude, bijna monumentale uitstraling. We geven het met eenvoudige middelen de Sylver-sfeer, zonder onrecht te doen aan de authenticiteit van het pand. We hebben in alle winkels een balie van verroest plaatstaal en zwarte stalen kledingrekken, aangepast aan de grootte en de indeling van de winkel.”

Sylver Utrecht (3) Sylver Utrecht (11)

Wat is de Sylver-sfeer?

“De rode draad is de persoonlijke uitstraling. We willen die klant het gevoel geven dat ze binnenkomt bij iemand met een eigen winkel. Het personeel selecteren we daar ook op, dat zijn echte Sylver-vrouwen die hun vak verstaan en snappen wat de consument wil. We kiezen bewust niet voor grote winkels, maar voor panden tussen 55 en 80 vierkante meter. Zo gaat de intimiteit niet verloren.”

Voor wie is Sylver?

“Voor de moderne veertigplus vrouw. Veel bestaande merken in dat segment zitten vastgeroest in een stramien dat al heel lang hetzelfde is. Maar die vrouw is niet meer hetzelfde. Wij hebben dat gat in de markt goed op kunnen vullen. We blijven heel dicht bij ons zelf, maar kijken wel naar trends en werken met mooie kwaliteiten. Een grote groep vrouwen weet ons inmiddels te vinden.”

Sylver Utrecht (10) Sylver Utrecht (6)

Hoeveel verkooppunten heeft Sylver?

“Ruim 200, de meeste in Nederland en een beetje in Duitsland, België en Frankrijk. Sylver is een merk waar je aandacht aan mag besteden en doet het goed in winkels waar de eigenaar of inkoper zelf veel in de winkel staat. In het buitenland is Sylver nog wel klein aanwezig. Ik denk dat landen als België, Duitsland en Scandinavië heel dicht bij ons staan. Door in de toekomst over de grens ook enkele winkels te openen hopen we daar langzaam ook meer voet aan de grond te krijgen. Dan denk ik aan steden als Düsseldorf en Antwerpen.”

Komen er in Nederland nog winkels bij?

“Het is niet de bedoeling het hele land vol te strooien met Sylver-winkels. Misschien openen we er nog enkele. Er moet iets op ons pad komen, een stad moet bij ons passen en een pand ook. Maar we doen het heel zorgvuldig en gevoelsmatig, we hebben geen haast. De kracht is dat de winkels dicht bij ons blijven en we willen over elke winkel een persoonlijk sausje strooien. Soms neem ik verse bloemen mee uit de tuin of vind ik iets bij een antiekwinkeltje voor in één van de winkels.”

Sylver Utrecht (5) Sylver Utrecht (14)

Wat brengen die winkels jullie?

“We merkten dat de detaillist niet altijd in staat is de collectie van Sylver volledig in te kopen. In onze eigen winkels kunnen we alles laten zien en gaat er niets verloren. De kracht is dat de collectie veel mogelijkheden heeft. Bovendien hebben we in de eigen winkels direct contact met de consument, waardoor we beter in staat een commerciële collectie te maken. Daarnaast zijn de winkels ook een marketingtool. We groeien door de eigen winkels, ook omdat we daardoor een betere doorverkoop bij de winkelier realiseren.”

Sylver werd in 2006 opgericht door Caro van Stigt en Michiel Alewijnse. Inmiddels zijn er ruim 200 verkooppunten en 6 eigen winkels in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Haarlem, Nijmegen en Utrecht. Het handschrift van de collectie is een tikje nonchalant en stoer, maar blijft altijd vrouwelijk.