TOP

Hoe gaat het met Monique Collignon? [interview] *

Na haar faillissement in de zomer van 2013 maakte Monique Collignon afgelopen zomer haar comeback tijdens Amsterdam FashionWeek, met als statement stoffen van gerecycled plastic.

Foto’s: Jeroen Snijders

Ben je weer helemaal terug?

Monique Collignon: “FashionWeek was heel belangrijk voor me, ik zag dat wel als een comeback. Ik voelde me vereerd dat Mercedes-Benz me had gevraagd om de FashionWeek te openen. En ook trots om drie dagen later mijn confectielijn te showen. Ik heb bewust voor twee shows gekozen, want de Haute Couture en de Collignon Couture Light zijn twee heel verschillende dingen.”

Monique Collignon Haute Couture hw1516 (1)Monique Collignon Haute Couture hw1516 (2)Monique Collignon Haute Couture hw1516 (4)

Monique Collignon Haute Couture

Welk nieuws had je te vertellen, behalve dat je weer terug bent?

“Ik werk nu onder andere met stoffen van gerecycled plastic, ontwikkeld door Waste2Wear. Het is een nieuw soort polyester, waar al acht jaar onderzoek naar wordt gedaan. Monique Maissan van Waste2Wear had me al eerder over haar project verteld, maar toen was het allemaal nog in ontwikkeling. Zo’n twee jaar geleden stuurde ze me een stof die erg op zijde leek. Ik kon er toen niet direct iets mee, maar toen ik weer opnieuw begon en een confectiecollectie ging maken, wilde ik graag samenwerken.”

Wat spreekt jou zo in aan dat concept?

“Dat het verantwoord is. En voor mij is de uitdaging: hoe ver kan ik gaan met die stoffen? We zijn continu in ontwikkeling met die stoffen. Geloof me, je ziet en voelt echt niet dat het gerecycled plastic is. En ik ben echt een zeikerd met stoffen, ik wil alleen het beste. Het draagt prettig en kan gewassen worden. Zeventig procent van de confectielijn is van gerecycled plastic. De overige dertig procent is van materialen als suède en zijde, maar wel verantwoord. Alles is  gecontroleerd en gecertificeerd, de arbeidsomstandigheden moeten oké zijn.”

Monique Collignon Haute Couture hw1516 (6)Monique Collignon Haute Couture hw1516 (7)Monique Collignon Haute Couture hw1516 (5)

Monique Collignon Haute Couture

Waarom die focus op duurzaamheid?

“Misschien is het de leeftijd en de ervaring. Maar het kan zo ook niet langer. In een hoger segment hoeft het niet perse beter gesteld te zijn met de duurzaamheid dan in een laag segment. En het is ook onzin dat een kledingstuk meteen €100,- meer moet kosten omdat het duurzaam en verantwoord is. Monique Maissan wil dat Waste2Wear bereikbaar is voor een grote groep mensen. We hebben nu zelfs een jurkje in de collectie van €109,-. Dat is bijna een weggevertje. Maar dat is prima. Laat maar lekker veel mensen dat jurkje kopen, kennis maken met de stof en er van genieten.”

Hoe gaat de verkoop van de collectie?

“Onze sales director Jacqueline de Koning verkoopt de collectie vanuit de showroom in hoofdkantoor in Amsterdam. Daardoor hebben we iedere dag volop mensen over de vloer en kan ik de winkeliers ontmoeten. Bovendien kunnen zij nu een kijkje nemen bij de Haute Couture. Zoals het er nu uitziet, beginnen we met een aantal goede verkooppunten voor zomer 2016. De inkoopperiode is nog niet voorbij, maar de eerste signalen zijn goed. Iedere klant die hier komt, koopt in. Aan de andere kant merken we wel dat mensen anders inkopen en voorzichtiger zijn geworden.”

Monique Collignon light couture ss16 (5)Monique Collignon light couture ss16 (2)Monique Collignon light couture ss16 (3)

Collignon Couture Light

Steeds meer couturiers stoppen ermee of richten zich op commerciële klussen. Zit er nog toekomst in couture?

“Ik heb er nooit doekjes om gewonden: niemand kan meer alleen van couture bestaan. De markt is veranderd. Je raakt klanten kwijt door de crisis, pensionering of emigratie. En jongere succesvolle mensen kopen net zo makkelijk designerlabels in het buitenland als bij Zara. Ik geloof wel dat couture weer iets gaat aantrekken. We maken nu ook Demi Couture met iets lagere prijzen en we benaderen nieuwe potentiële klanten die de drempel nog niet durfden te nemen. Ik geniet van Haute Couture: het teamwork, het handwerk en de energie in een atelier. Couture is in feite ook duurzaam. Ik noem het slow fashion. Ik draag nog steeds mijn eigen pakken van tien jaar geleden. Een goed ontwerp blijft goed en mooi. Het atelier is voor mij het laboratorium. Daar kan ik van alles uitproberen, ook met de Waste2Wear-stoffen. Couture is het imago van het merk, de confectie is een vertaling. Maar daar verdien je wel het geld mee, net als met accessoires. Ik hoop over een tijdje ook weer met een tassen- en schoenenlijn te beginnen. En ook het buitenland lonkt.”

Hoe kijk je terug op het faillissement?

“Het is heel heftig geweest, ik ben het nog steeds aan het verwerken. Het moeilijkste vond ik dat ik mijn werknemers naar huis moest sturen, dat wil ik nooit meer meemaken. Sommigen zijn nog steeds om me heen, maar het is helaas niet mogelijk om iedereen meteen weer een baan te geven. Ik merk dat ik veranderd ben, in positieve zin. Ik ben sterker geworden, ook in het omgaan met kritiek. Ik investeer niet meer in mensen die alleen maar energie kosten.”

Monique Collignon light couture ss16 (1)Monique Collignon light couture ss16 (4)Monique Collignon light couture ss16 (6)

Collignon Couture Light