TOP

Hoe Butik uitgroeide tot miniketen met drie winkels in het oude centrum van Alkmaar

Angelique Schouten begon in 2012 met één winkel in de historische straatjes van Alkmaar. Inmiddels runt ze met Butik Alkmaar een miniketen van drie vrouwenmodezaken. “We bedienen drie generaties: moeders, dochters en kleindochters.”

Foto’s: Butik Alkmaar

Aan de rand van het Alkmaarse centrum ligt d’Oude Stad. Een knus winkelgebied met smalle straatjes vol modeboetieks, cadeauwinkels, delicatessenzaken en eettentjes, die bijna zonder uitzondering door zelfstandigen worden gerund. Een van die ondernemers is Angelique Schouten (55). Ze heeft drie winkels in het buurtje: Butik Mix en Butik 9 in de Hekelstraat en Butik Atelier in het Fnidsen. Met elk hun eigen merkenpakket en uitstraling, al is haar hand in elke vestiging te zien. In de kunst aan de muur bijvoorbeeld – Butik stelt regelmatig werk van opkomende artiesten tentoon – en in de opvallende designlampen boven de kassa’s. Pure liefhebberij, lacht Schouten. “Ik houd van mooie dingen.”

‘Onze toegevoegde waarde zit in de combinaties die we maken’

Twee concepten

Schouten werkt als vertegenwoordiger bij vrouwenmodemerk Summum als een van haar klanten haar in 2011 benadert. Een ondernemer met een boetiek in Alkmaar, Mix-Collection, die op zoek is naar een opvolger. In eerste instantie heeft ze geen interesse. “Tot het buurpand in de verhuur kwam. Een geweldige ruimte, veel groter, waar ik de winkel kon voortzetten op de manier die ik voor ogen had.” Ze heropent er in de zomer van 2012 met een bredere collectie, waaraan ze merken als Mos Mosh, Penn&Ink N.Y en Studio Anneloes heeft toegevoegd. Het is direct een succes. “Inmiddels is de omzet gestabiliseerd, maar de eerste jaren plusten we gemiddeld met 50 procent.”

Na vijf jaar opent Schouten met hulp van de bank een tweede winkel in dezelfde straat, Butik 9. “Ik wilde verder uitbreiden in merken en had bij Mix te weinig ruimte”, legt ze uit. “Naar een groter pand verhuizen was geen optie. In dit buurtje staan alleen maar kleine huisjes.” De collectie van Butik 9 ligt qua uitstraling en prijsniveau in het verlengde van Mix, met luxe(re) labels als By Malene Birger, Drykorn en Gestuz. De start was moeizaam, zegt Schouten. “Onze bestaande klanten vonden het te duur. Butik 9 bedient echt een ander type vrouw. We hebben heel veel geïnvesteerd in onze zichtbaarheid en het uitbouwen van ons klantenbestand, onder meer door stylist Lonneke Nooteboom te betrekken bij de grote modeshow die we elk seizoen organiseren. Met resultaat. Inmiddels zijn we ook met Butik 9 gigantisch aan het groeien, gemiddeld met 30 procent per jaar.”

‘Na de winkelsluiting gingen we online meteen als een komeet’

Overkoepelende naam

Mix-Collection en Butik 9 opereren in eerste instantie los van elkaar, met aparte socialmediakanalen. Dat verandert als Schouten in 2020 een webshop lanceert. “Daarvoor hadden we twee dingen nodig”, zegt ze. “Een naam waaronder we de bestaande concepten konden samenvoegen – dat is Butik Alkmaar geworden – en een hoofdkantoor voor het onlineteam. Toen er om de hoek een pand vrijkwam, besloten we ons kantoor daar te vestigen én er direct een derde winkel te beginnen.” Butik Atelier opent in 2021 en richt zich op vrouwen vanaf 25 jaar, met hippe merken als Co’couture, Diadora, Lois en Lollys Laundry. Schouten: “Nu kunnen we drie generaties bedienen: moeders, dochters en kleindochters.”

De webshop kwam net op tijd, vervolgt ze. “Onze klanten zijn loyaal. Toen de winkels dicht moesten, gingen we online meteen als een komeet.” Butik steekt dan ook veel aandacht in de webwinkel en in socialmediakanalen, waarvan Instagram met 8500 volgers de belangrijkste is. Met elke dag een nieuwe outfit of the day, die klanten in zijn geheel kunnen aanschaffen (inclusief schoenen, tassen en sieraden) en inspiratie in de vorm van blogs en video’s. “Dat is onze toegevoegde waarde”, vindt Schouten. “De merken zijn overal te krijgen, maar het gaat om de mix die we aanbieden en de combinaties die we maken. Laatst nog, toen we een filmpje plaatsten over hoe wij vegan leather pants stylen. Dan vliegen die broeken de winkel uit.”

Butik Alkmaar, Fnidsen 62 (Butik Atelier), Hekelstraat 3 (Butik Mix) en Hekelstraat 9 (Butik 9) in Alkmaar. Merken: o.a. By Malene Birger, Closed, Co’couture, Dante 6, Drykorn, Femmes du Sud, Gestuz, Lois, Lollys Laundry, Penn&Ink N.Y en Studio Anneloes.

Dit artikel verscheen het eerst in Textilia magazine.