TOP

Deborah Verheggen van Rockin Items verkoopt geen standaard dingen. ‘Ons aanbod is de moeite waard om voor om te lopen’

In een monumentaal pand in een rustiger gedeelte van winkelstraat de Voorstraat in Dordrecht is Rockin’ Items dé modeverrassing. In een huiskamersfeer vind je hier een mix van vrouwelijke, cleane merken waar vaste klanten graag een stukje voor doorlopen.

Beeld: Textilia / Rosita van der Kwaak

Het monumentale pand van Rockin’ Items is een van de blikvangers van de straat, met een statige entree en grote ramen over de hele gevel. Eigenaar Deborah Verheggen kon het samen met haar man kopen. Beneden runt zij Rockin’ Items, op de bovenste twee etages heeft hij zijn keukenwinkel. Het achterste gedeelte van de benedenverdieping verhuren ze aan een barbershop en de centrale entree is een royale koffiebar. Daar stap je via zwarte stalen deuren Rockin’ Items binnen.

Grijsgroen geverfde paneelwanden, een marmeren toonbank en een donker plafond geven de ruimte een intieme, luxe sfeer. De fluwelen bank en de planten zorgen voor het huiskamergevoel waar de winkel om bekendstaat. “Klanten hebben het gevoel gezellig op visite te komen. Ze worden hier in de watten gelegd met lekkere koffie en uitgebreid geholpen en geadviseerd.”

Eigen stijl

Vijf jaar geleden verhuisde de winkel naar de huidige locatie; daarvoor zat Verheggen in een kleiner pand verderop in de straat. Ook daar in combinatie met de winkel van haar man. Ze begon Rockin’ Items met een tassencollectie die ze zelf ontwierp, aangevuld met cowboylaarsjes. “Die verkocht ik via mijn webshop, de fysieke winkelmogelijkheid was er eerst af en toe voor vaste klanten. Dat groeide uit tot een volwaardige winkel waar ook andere merken werden verkocht. Van begin af aan verkoop ik niet de standaard dingen. Je moet een stukje lopen om hier te komen, dus het aanbod moet de moeite waard zijn.”

‘We weten wat bij onze klanten past’

In de rekken vind je een mix van Scandinavische, Franse en Nederlandse merken als American Vintage, Samsøe Samsøe, Agolde en Sessùn. Het geheel is clean en basic met weinig prints. Een bewuste keuze. “We streven ernaar dat alles wat we verkopen zoveel mogelijk tijdloos en duurzaam is. Maar wel vrouwelijk. We hebben een duidelijke eigen stijl, dat zetten we ook neer via Instagram. Ik hoop dat we online een inspiratiebron zijn.”

Concept aangescherpt

Een jaar geleden werd het concept van Rockin’ Items aangescherpt, toen Verheggen aan de overkant een nieuwe winkel opende onder de naam Verte. De winkel met mannen- en vrouwenmode heeft een jongere uitstraling en zit iets lager in prijs. Verheggen: “Ik heb nooit de intentie gehad om twee winkels te hebben en zei altijd dat ik niet met mannenmode ging beginnen. Maar ik kreeg er wel veel vraag naar van klanten. Toen kwam het pand aan de overkant vrij en hebben we het tóch gedaan. We willen ook dat dit een leuk stukje straat wordt.” En zo werden ‘jongere’ merken als MSCH Copenhagen en Modström naar de overkant verhuisd en kwam er bij Rockin’ Items ruimte voor nieuwe merken, zoals Humanoid en Graumann. “Het werkt heel goed. Sommige klanten zijn naar de overkant vertrokken, maar er lopen ook genoeg klanten heen en weer.”

Verheggen heeft veel vaste klanten, die voor de eigen stijl en de persoonlijke benadering van de ondernemer vallen. “We kennen onze klanten goed en weten wat bij ze past. Onze doelgroep is breed qua leeftijd, maar het zijn allen stijlvolle vrouwen die niet van schreeuwerige kleuren en prints houden en items willen kopen waar ze lang mee kunnen doen. We hebben ook klanten van buiten de regio die ons online ontdekt hebben en af en toe deze kant op komen om door ons geadviseerd te worden. Ik zie kansen om met onze eigen stijl dat bereik nog verder te vergroten.”

Adres: Voorstraat 123, Dordrecht. Merken: o.a. Agolde, Ba&sh, Club L’avenir, Gestuz, Humanoid, Sessùn

Dit artikel verscheen eerder in Textilia magazine.