TOP

Hoe bescherm ik mijn ideeën en producten?

Tijdens de expertsessies van de drukbezochte Textilia Mode Experience kreeg ik regelmatig vragen over hoe ondernemers hun ideeën en producten kunnen beschermen tegen concurrenten. Hoewel dit vaak afhangt van het specifieke geval, zal ik hieronder met een korte schets proberen uitleg te geven over de mogelijkheden.

Modellen: Indien uw (kleding)product een uiterlijk heeft dat nieuw is en een eigen karakter heeft, bijvoorbeeld door de lijnen, de omtrek, de vorm, of de materialen, dan kunt u dit model laten registreren. Hiermee worden uw exclusieve rechten vastgelegd en kunt u anderen verbieden gebruik te maken van dit of een vergelijkbaar model.

Merk en/of handelsnaam: Hoewel het eerste gebruik van een teken als merk of handelsnaam voldoende is om een recht te creëren op dit teken, is dit recht niet exclusief. Hiervoor moet u het teken laten registreren. Bij de registratie kunt u dan aangeven voor welke producten of diensten u het teken wilt registeren, bijvoorbeeld, kleding, juwelen, etc. Met een geregistreerd(e) merk of handelsnaam kunt u ook het gebruik van een gelijkende domeinnaam door een ander laten verbieden.

Ideeën: Een goed idee, wat niet valt uit te werken in een geschrift, gebruiksvoorwerp, of uitvinding, valt niet te beschermen aan de hand van auteursrecht, merkenregistratie of octrooi.  Alleen een geheimhoudingsverklaring biedt uitkomst bij het in gebruik/productie nemen van de uitwerking van het idee.

Het bovenstaande is slechts een zeer summiere samenvatting van uw beschermingsmogelijkheden. Het verdient altijd aanbeveling uw specifieke situatie even te laten analyseren door een deskundige. Om een idee te krijgen over registratiemogelijkheden kunt u alvast even kijken op www.boip.int/nl.

www.vantill.nl