TOP

Hans Textiel geen copycat van Hema

Hema heeft de zaak die het warenhuis tegen textielboer Hans Textiel (HTX) aanspande, verloren. Met de uitspraak van de rechter is een einde gekomen aan de al twee jaar lopende zaak.

Het warenhuis beschuldigde HTX van imitatie van de folder en de merknaam, maar de rechter achtte dit onvoldoende bewezen. De Hema was van mening dat de folder van HTX te veel leek op hun eigen folder. Ook beschuldigde het warenhuis Hans Textiel ervan dat de merknaam Hans een imitatie was van de merknaam Hema.

De rechter oordeelde op 15 oktober dat de klacht over de folder onvoldoende onderbouwd was, omdat er meerdere verschillen zijn op te noemen tussen beide folders als lettertypes, het formaat van de folder en het gebruikte papier. Ook de vermeende gelijkenis tussen de namen Hans en Hema verklaarde de rechter ongegrond, omdat de namen niet echt op elkaar lijken.

Het is niet de eerste keer dat Hema het textielbedrijf van kopieergedrag beschuldigd. In dezelfde zaak deed de rechter eerder uitspraak over het dessin van een zwembroek uit de HTX-collectie van 2006 die Hema te veel vond lijken op een zwembroek uit de Hemacollectie van 2002. HTX toonde toen aan deze zwembroek te hebben gekocht bij een Duitse importeur die het product had gemaakt met een standaardstaal van de markt in Hongkong.