TOP

Gulden weer invoeren als betaalmiddel?

In Nederland is naar schatting nog zo'n 270 miljoen euro aan papieren guldens in omloop. Deze zijn nog tot 2032 om te wisselen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Opvallend: ondernemers in Frankrijk accepteren de franc weer om extra omzet te genereren.

In Frankrijk bedachten ondernemers in grote steden een slimme truc om extra omzet te genereren door consumenten weer even met de Franse Francs te laten betalen. Daar eindigt binnenkort de mogelijkheid om de oude munt om te wisselen. En dat werkt. In Saverdun, een dorp van 4600 inwoners, is al 15.000 francs (2200 euro) aan oude biljetten binnengekomen sinds de winkeliers op 19 december met hun actie begonnen, meldt dagblad Libération op maandag 2 januari.

In Duitsland kunnen consumenten bij C&A nog steeds met de Duitse mark betalen. NRC Next meldt dat er nog iedere maand 150.000 mark (76.694 euro) bij de winkel wordt uitgegeven. Eind 2011 zou er nog voor ruim 13 miljard euro aan Duitse marken in omloop zijn.

Gulden als betaalmiddel
Ook in Nederland laten bedrijven consumenten soms weer met de gulden betalen, zoals Libéma het tweede weekend van december 2011 bij verschillende attractieparken (Safaripark Beekse Bergen, Ecodrome Zwolle). In totaal kwam er zo’n tienduizend gulden binnen, zowel guldenmunten als briefgeld.

Omwisselen
In 2010 leverde Nederlanders nog 8 miljoen euro in aan guldenbankbiljetten. Een woordvoerster bij DNB zegt hierover tegen het Reformatorisch Dagblad: “Nog steeds komen dagelijks veertig tot vijftig mensen bij De Nederlandsche Bank langs om oude guldenbiljetten in te leveren. Sommigen hebben ze als souvenir bewaard of uit emotionele overwegingen achtergehouden. Ook komt het voor dat kinderen na het overlijden van de ouders het huis opruimen en dan nog guldenbiljetten vinden. Een andere reden voor de late inwisseling is dat mensen nooit in de gaten hadden dat ze nog guldens thuis hadden liggen.”

Tot 2032
Nog tot 2032 kunnen Nederlanders hun guldenbiljetten omwisselen voor euro’s.  1 euro is omgewisseld 2,20371 gulden, waarbij een biljet van 10 gulden dus ongeveer 4,50 euro waard is. Guldenmunten zijn niet meer om te wisselen. Volgens gegevens uit 2007 van De Nederlandse Bank waren er 1,371 miljard guldenmunten nog niet ingeleverd.  Er zouden nog zo’n 300 miljoen guldenmunten bij Nederlanders thuis liggen.