TOP
shutterstock_166964111

Grote uitdaging voor ondernemers om NOW terug te betalen

Ondernemers worstelen met het terugbetalen van de coronanoodsteun. Bijna de helft maakt nieuwe schulden om oude leningen, waaronder de NOW, af te lossen.

credit beeld: Shutterstock

Meer dan de helft van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die corona-noodsteun (NOW) aanvroegen, vindt het een grote uitdaging om deze terug te betalen. Dit blijkt uit onderzoek van financieringsplatform October onder meer dan vijfhonderd mkb’ers. Bijna de helft, 48 procent, gaat nieuwe schulden aan om oude leningen, waaronder de NOW, af te lossen. 

Het onderzoek stelt dat de onzekerheid over de toekomst in het mkb toeneemt. Eén op de vier ondernemers speelt met de gedachte om te stoppen. Vorig jaar was dit aantal nog één op de vijf. “Deze stijging is zorgwekkend”, zegt Luuc Mannaerts, CEO van October. Een derde van de mkb’ers is bang voor een nieuwe faillissementsgolf en de effecten daarvan op de eigen organisatie.

Angst om te investeren

Daar komt bij dat veel ondernemers door de economische omstandigheden geen keuzes meer durven te maken. “Voorspellen is moeilijk en dus stellen mkb’ers belangrijke investeringen wat betreft bijvoorbeeld verduurzaming of digitalisering uit”, zegt Mannaerts. “Zij houden liever een buffer aan voor het geval een nieuwe recessie zich aandient. Dit terwijl investeringen juist nodig zijn om concurrerend te blijven.” 

Toch blijkt ook dat de meerderheid de korte en langere termijn positief tegemoet ziet. Zo is 58 procent van het mkb (zeer) positief over de weerbaarheid van de eigen onderneming. “De veerkracht van het mkb valt zeer te prijzen”, zegt Mannaerts, die een beroep doet op banken en overheid om samen op te trekken. “We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat de stemming omslaat en een nieuwe faillissementsgolf hen de nek om draait.” 

Lees ook: Vanaf 1 oktober moeten ondernemers hun belastingschuld aflossen. Hoe gaan ze dat doen?