TOP

Grote krimp Nederlandse economie eerste kwartaal 2009

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2009 met 4,5% gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. Dit is de grootste krimp van de Nederlandse economie na de Tweede Wereldoorlog. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte de cijfers vrijdag 15 mei bekend.

Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2009 met 2,8%. Het is voor het eerst dat het CBS een dergelijke kwartaal-op-kwartaalkrimp meet. De teruggang in het eerste kwartaal is vooral toe te schrijven aan minder investeringen en export.

De omzet van de detailhandel lag in maart dit jaar 6% lager dan in maart vorig jaar.  Echter, de omzetontwikkeling van de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen, meldt CBS.  Maart telde in 2009 een zaterdag minder en een dinsdag meer dan in 2008. Na een correctie van dit effect was de omzet ruim 4%  kleiner dan een jaar eerder. Een verschil van 2% met de eerste meting.

Naast een omzetdaling hadden winkeliers te maken met een stijging van de prijzen (0,3%) en een krimp van het volume (6%).