TOP

Groene mode centraal op Fashionweek en Modefabriek

Smeltend ijs en rondslingerend plastic op de catwalk. Een toespraak van minister Ploumen – gehuld in een eco-jurkje – op Modefabriek over duurzame mode. Groene fashion is een onomkeerbare trend.

Bezoekers van Amsterdam Fashionweek en Modefabriek bekeken de mode afgelopen week door een groene bril. Duurzame mode stond centraal. En als het aan minister Ploumen ligt blijft dat zo. Dat was de conclusie van haar toespraak over duurzame mode die zij hield op de Modefabriek.

Red de Noordpool!

De show van MaryMe by JimmyPaul, die zaterdag 25 januari plaatsvond, speelde in op de groene golf die momenteel over de modewereld spoelt. Modellen gehuld in (nep)bont en dierenhuiden liepen met zakken smeltend (en rokend) ijs over de catwalk. Plastic tasjes, die door ventilatoren de zaal in werden geblazen, maakten het plaatje compleet. Om milieuvervuiling kan niemand meer heen. De mode-industrie móet groener.

 

‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen loont’

Dat was ook de boodschap van minister Ploumen, die op Modefabriek sprak over duurzame mode. Ze gaf aan al blij te zijn met de stappen die de laatste maanden zijn genomen, zoals het tekenen van van het Bangaldesh-akkoord door 146 bedrijven. Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen is volgens Ploumen niet alleen een verantwoordelijkheid maar ook een kans. Door duurzaam te ondernemen stel je immers je winst in de toekomst veilig. Dit zal tijd en investeringen vergen, maar met zo’n innovatieve en creatieve sector als de mode moet dat wel goedkomen, aldus Ploumen. De minister staat in ieder geval achter groene mode, en zal zich inzetten voor duurzaamheid.

Van India tot Modefabriek

Eco-merk Kiss and Tell is een label dat volgens Ploumen een voorbeeld vormt voor vele andere merken. Oprichtster Bahareh Panjeh Shahi begon drie jaar geleden met haar groene onderneming en ging op reis naar India. Hier vond ze wevers en de mooiste zijde, die samen verantwoordelijk zijn voor de unieke én groene kledingstukken van Kiss and Tell. Bahareh won met haar onderneming de Marie Claire Starters Award en werd genomineerd voor de VIVA400. Inmiddels zijn er dertien verkooppunten en wordt het label gedragen door bekend Nederland, waaronder minister Ploumen.

Lees ook: MKB’ers krijgen 10.000 euro voor duurzaam advies.