TOP

Greenpeace beschuldigt grote modemerken van gebruik gifstoffen

Volgens Greenpeace gebruiken internationale modemerken als Esprit, Zara en Levi's gevaarlijke gifstoffen in de kleding die ze verkopen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Toxic Threads - The Big Fashion Stitch-Up' van de organisatie die zich inzet voor een schone en gezonde wereld.

Greenpeace onderzocht in totaal 141 kledingstukken van twintig internationale moderetailers. Alle onderzochte retailers blijken kleding te produceren met nonylfenolethoxylaten (NFE’s), een hormoonverstorende stof die door drinkwaterbedrijven niet uit het water kan worden gefilterd. 

Zara
Van die twintig onderzochte ketens kwam Zara als slechtste uit de bus. Naast NFE’s werd er in de kleding van de Spaanse modeketen ook verfstof met amines aangetroffen. Amines staan in de Europese Unie geregistreerd als kankerverwekkend en zijn daarom verboden. De kleding die Greenpeace van Zara gebruikte voor het onderzoek, is ook in Nederland verkocht.

Riool
Greenpeace verwacht dat de moderetailers uit het onderzoek zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van giftige stoffen in hun kleding. Ilse Smit van Greenpeace: “Ze gebruiken jouw en mijn water alsof het een open riool is. De chemicaliën komen via de wasmachine in ons oppervlaktewater terecht. Omdat zuiveringsbedrijven deze niet afbreken, kunnen ze in ons drinkwater terechtkomen. De modemerken moeten dus zo snel mogelijk met milieuvriendelijke alternatieven gaan werken. Dan vormen ze ook geen risico meer voor onze gezondheid.” 

Reactie Esprit
Het modemerk Esprit wordt ook beschuldigd van gebruik van gifstoffen en laat in een officiële reactie weten dat het de dringende noodzaak onderkent om de uitstoot van gevaarlijke stoffen in het milieu tot nul te beperken in de volledige productieketen. Dit zou volgens de verklaring al conform het reeds bestaande duurzaamheidprogramma van Esprit zijn. De enige nieuwe stap die Esprit zet is de aansluiting bij Roadmap to Zero, een initiatief van de kleding- en schoenenindustrie dat toewerkt naar het weren van gevaarlijke chemische stoffen.