TOP

Goed nieuws voor Arena: snelle pakken toegestaan door zwembond

Goed nieuws voor zwemmerken zoals Arena. De zwembond FINA heeft de veelbesproken badpakken van polyurethaan goedgekeurd. Op het komende WK mag erin worden gezwommen.

Een jaar geleden begon een ‘zwempakkenoorlog’ toen Speedo een technologisch pak ontwikkelde waarin veel records aan flarden werden gezwommen. Concurrerende merken als Arena en het tot dusver onbekende Jaked kwamen vervolgens met pakken waarin het nog een stuk harder ging, maar er werd gebruik gemaakt van omstreden materialen die teveel drijfvermogen zouden leveren. De zwembond keurt de pakken, na eerdere twijfels, toch goed. Op het komende WK over enkele weken mag er dus in de snelle pakken worden gezwommen.

Dat is goed nieuws voor onder andere Arena. Een paar dagen geleden maakte Arena de samenwerking met de Nederlandse topper Inge Dekker bekend. Maar als het toppak van Arena, de Powerskin X-Glide, zou zijn verboden, was het nog maar de vraag wat de waarde van die samenwerking zou zijn geweest. Veel andere Nederlandse toppers hebben geen exclusief en kiezen nu voor het pak waarin zij denken het snelst te zijn. Marleen Veldhuis, die in het verleden in Speedo zwom, liet al weten tijdens het WK voor Jaked te kiezen.

Zwemtrainer Jacco Verhaeren reageerde teleurgesteld, zo schrijft de NOS. “De FINA is gezwicht vanwege een mix van commercie,politiek en juridische risico’s”, stelt Verhaeren met verbazing vast. NZA-coach Martin Truijens voorziet dat het WK een pakkencircus wordt. “Dit is een droevig besluit voor de sport.”