TOP

GfK maandcijfers: Herstel in mei

Na een dramatisch slechte verkoopmaand in april, kon de meimaand voor de sportzaak een stuk positiever worden afgesloten. De sportdetaillist zag in deze maand de bestedingen aan sportkleding toenemen met 17 procent ten opzichte van mei 2010.

De toegenomen bestedingen in de sportbranche zijn grotendeels te danken aan een stijging in het gemiddeld besteed bedrag, maar ook het aantal gekochte stuks is deze meimaand toegenomen (+5 procent).

 

Kwartaal

Als we de omzet per kwartaal bekijken, dan blijkt dat de goede maand mei de teleurstellende maand april (bijna -25 procent) niet heeft kunnen compenseren. In de periode maart tot en met mei 2011 zijn de bestedingen in Nederland aan sportkleding met vijf procent afgenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. Deze daling wordt veroorzaakt door een daling in het aantal gekochte stuks. Het gemiddeld besteed bedrag is stabiel gebleven.

 

Bestedingen aan vrouwensportkleding zijn dit kwartaal gedaald (-17 procent). Deze daling wordt veroorzaakt door een afname in het aantal gekochte stuks. Het gemiddeld besteed bedrag aan sportkleding is stabiel gebleven.

Mannen wisten vaker de weg naar de sportzaak te vinden. Door een stijging in het aantal gekochte stuks zijn dit kwartaal de bestedingen aan mannensportkleding gestegen (+6 procent). Het gemiddeld besteed bedrag aan sportkleding is gedaald.

Ook voor kinderen werd vaker iets nieuws aangeschaft. Ondanks een daling in het aantal gekochte stuks zijn de bestedingen in het segment kindersportkleding licht gestegen (+3 procent). Dat er sprake is van een lichte stijging in de bestedingen, is volledig te danken aan een stijging van het gemiddeld besteed bedrag.