TOP

Gespot: Street X Active op Modefabriek

Afgelopen week vond Modefabriek weer plaats in Amsterdam RAI. Onze Street X Active-redacteur was erbij en selecteert de meest opvallende merken en trends.

Hoewel het aanbod in street- en activewear vrij select was, vielen een aantal trends en labels duidelijk op. Zo was distributeur Smashbox weer present met een grote stand en diverse merken. Opvallende nieuwkomer is het Italiaanse denimmerk Taylor Tweed. Deze complete collectie, een initiatief van de ervaren denimontwerper Marco del Bufalo, heeft vintage-invloeden en oog voor (handmatig aangebrachte) details. Verder bestaat de lijn uit katoenen broeken, jassen – onder meer replica’s van oude field jacks en werkjassen – en overhemden. De broeken hebben twee fits: straight en slim en zijn gemaakt van twee soorten doek; één met een lichte stretch en één zwaardere variant met stretchcoating.

Athleisure

Een ander label dat Smashbox nieuw presenteerde is Acynetic, de denim-athleisurecollectie van de hand van Adriano Goldschmied. In deze stretchjeans- en tops kan de drager – als zij dit wil – uiterst flexibele poses aannemen. Athleisure was ook op meerdere gebieden vertegenwoordigd, deze Modefabriek. Zo hield trendforecaster Jan Agelink een presentatie over de diverse vormen, invloeden en mogelijkheden van deze tendens.

Sporty etalagefiguren

De conclusie: ‘athleisure is here to stay’, want de ontwikkeling wordt ontzettend divers opgepikt door de markt. Met name de mix van natuurlijke en technische materialen – die we al regelmatig hebben gesignaleerd in de collecties voor zomer 2018 – is opvallend. Andere exposanten op het gebied van athleisure en sportmode waren het Zweedse label Casall en Hans Boodt Mannequins, dat een nieuwe collectie sporty etalagefiguren toonde.  

Vegan

Een groeiende trend, die Agelink ook behandelde in zijn presentatie, is vegan mode. Op de Modefabriek spotten we een aantal opvallende labels en items die zich toeleggen op mode en accessoires die zonder dierlijke toevoegingen worden geproduceerd. Het Duitse Ragwear claimt ‘het eerste veganistische streetwearmerk’ te zijn. De mannen- en vrouwencollectie ontving in 2015 een ‘vegan-certificaat’ van dierenrechtenorganisatie Peta. Wie nog meer wil focussen op deze groeiende trend: we spotten zelfs vegan zonnebrillen van het merk Matt & Nat, dat ook al tassen en sneakers in de collectie heeft. 

Taylor Tweed 1

Taylor Tweed

Taylor Tweed 2

Taylor Tweed

Taylor Tweed 3

Taylor Tweed 

Acynetic

Acynetic

Jan Agelink

Trendforecaster Jan Agelink tijdens zijn presentatie over Athleisure

Hans Boodt

Hans Boodt Mannequins

Ragwear

Vegan streetwear van Ragwear

Just Junkies

Een belangrijke zomertrend: surfinspiratie. Just Junkies geeft de bekende Hawaï shirts een moderne twist

Pack Mack

Regen- en windjacks zijn een hot item komende zomer. Deze zijn van het Deense Packmack, dat functionaliteit combineert met streetwearinvloeden, zoals wijde vleermuismouwen

Blue Daze

Blue Daze, de denimlijn van vrouwenmodemerk Summum, werd apart gepresenteerd. Toch heeft het label nog geen plannen om de jeans apart in de markt te zetten