TOP

Vintage in de Jordaan: ondernemerslessen van Vindit

Toen Muriël Kneepkens en haar man Menno Steen dertien jaar geleden begonnen met hun vintage winkel Vindit, hadden ze ondanks goede voorbereidingen de nodige startersproblemen. Maar ze werden door schade en schande wijzer, en runnen nu een goedlopende hoedenwebwinkel en tweedehands kledingzaak in hartje Jordaan.

Kneepkens en haar man begonnen met hun vintage-winkel Vindit in de Kerkstraat in Amsterdam. “Het was een moeilijke tijd. We hadden een verrot pand en een verrotte verhuurder. Zo’n beetje alle dingen waarvan je niet wil dat ze je overkomen, hebben wij meegemaakt. Toen wij kwamen kijken bij het pand, zat er bijvoorbeeld een kelder in. Hadden we allerlei leuke plannen mee, die we in ons bedrijfsplan hadden opgenomen. Bleek vervolgens dat die kelder tien van de twaalf maanden per jaar onder water stond.”

Het ging van kwaad tot erger, en uiteindelijk besloot de verhuurder als klap op de vuurpijl om drie maanden voor het eind van het huurcontract mede te delen dat hij iets anders met het pand ging doen. “Toen stonden we op straat”, vertelt Kneepkens. “Maar dat was achteraf gezien maar goed ook; zo kwamen we terecht bij het pand waar we nu zitten (Tweede Egelantiersdwarsstraat, red.), en dit keer wisten we veel beter waar we op moesten letten. Uiteindelijk hebben we het vier jaar geleden kunnen kopen. Nu krijgt niemand ons er meer uit, behalve als wij het zelf willen.”

Cd’s en vintage

Als startkapitaal had Kneepkens een grote vintagecollectie, haar man – met een muziekachtergrond – had een grote collectie aan cd’s. “De combinatie van die twee producten liep heel goed. Je ziet vaak bij stelletjes dat de man geen zin heeft om de hele tijd te moeten wachten bij het kleding passen en dat vrouwen juist niet zo veel geduld hebben voor een muziekcollectie. Bovendien gaan veel kledingstijlen hand in hand met muziek. Denk bijvoorbeeld aan punkers: die hebben vaak een andere kledingstijl dan hippies.”

De cd’s bleven in de winkel, tot een aantal jaren geleden de cd-markt instortte. “We zijn steeds zakelijker gaan nadenken, over wat wel en vooral ook wat niet goed loopt. Bij vintage is het belangrijk dat je een goede database bijhoudt van de spullen. Bij nieuwe kleding kun je zeggen: de afgelopen collectie liep niet zo goed, ik ga anders inkopen. Bij unieke vintage items gaat dat niet. Als er behoefte is aan kleding uit de jaren ’20, moet dat er wel zijn. Anders heb je weinig te willen.”

Gat in de markt

Drie jaar geleden lanceerden Kneepkens en haar man naast de winkel ook de hoedenwebshop Vintage Hatter. “Een gat in de markt”, aldus Kneepkens. “We hebben vrij snel naam kunnen maken. Er zijn nog wel wat hoedenwinkels, maar nieuwe hoeden zijn ontzettend duur. Je hebt ook vintage webwinkels die hoeden verkopen, maar het aanbod is vaak klein. Alles wat te maken heeft met theater, film of podia en waarbij men authentieke hoeden wil gebruiken, daarvoor moet je bij ons zijn.”

De winkel, in een steeds populairdere winkelstraat in hartje Jordaan, richt zich niet op een specifieke doelgroep. We kijken natuurlijk wel naar trends, maar ik vertik het om dingen in de winkel te hangen die ik zelf niet leuk vind. Die hele revival van de jaren ’90 die je nu veel ziet, Fanny packs, daarvoor gaan ze maar naar Marbles of Episode. Het liefst hebben we uitgesproken kleding die interessant is voor bijvoorbeeld theater of film, stijliconen dus.”

9 straatjes

“Van jong tot oud komt bij ons binnenlopen. Vaste klanten, maar vanwege de locatie ook veel toeristen. Een aantal jaar geleden is de straat opnieuw geprofileerd en autovrij gemaakt. Sindsdien staan we in allerlei boekjes omschreven als een van de leukste winkelstraten, en dat trekt natuurlijk nieuw publiek. Dat is leuk, maar tegelijkertijd moeten we ervoor waken dat we niet de nieuwe ‘9 straatjes’ worden, waarbij de huren zo hoog worden dat de authentieke verdwijnen. Gelukkig zijn wij niet meer afhankelijk van een verhuurder; we kunnen hier zo lang blijven als we willen.”


Vindit
Tweede Egelantiersdwarsstraat 7, 1015 SB Amsterdam
www.vindit.nl