TOP

Gaastra slaat nieuwe weg in, consument shopt effectiever en Perry Sport verlaat Kalverstraat na 155 jaar

Perry Sport verlaat de Kalverstraat na 155 jaar, de consument shopt door corona effectiever en 60 procent van de werkgevers moet nog de eindafrekening van de NOW-steun indienen. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 28 juni.

Gaastra slaat nieuwe weg in

Gaastra slaat een nieuwe weg in voor zomer 2022. De kledinglijn wordt opnieuw gelanceerd en de schoenencollectie krijgt een make-over om beter aan te sluiten op de apparel-collectie. Sinds 2017 is Gaastra onderdeel van Unlimited Footwear Group (UFG). De oud-licentiehouder van Gaastra Footwear nam toen alle rechten van het merk over. De schoenencollectie is volgens UFG sindsdien altijd succesvol gebleven, maar rond de kledingcollectie bleef het stil. Na enkele jaren in rustiger vaarwater is brengt UFG de kledingdivisie Gaastra Sportswear nu weer terug. UFG grijpt de rentree aan om het merk eens goed onder de loep te nemen en te ‘vertalen naar de behoeften van deze tijd’, meldt het concern in een persbericht. “Het nautische karakter waar Gaastra bekend om staat blijft, maar daar worden nu innovatie en  duurzaamheid aan toegevoegd.” Voor zomer 2022 wordt de kledinglijn opnieuw geïntroduceerd en brengt UFG de eerste schoenencollectie die is afgestemd op de kledinglijn.

St. Ape open winkel

Het modelabel St. Ape bestaat al een paar jaar, maar gebruikt 2021 als een nieuwe lancering. De opening van de eerste winkel in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam is daarvan een onderdeel. Het Nederlandse label maakt duurzame ready-to-wear als catwalk kleding op maat in eigen atelier en gebruikt daarvoor high-end deadstockstoffen, zo staat in een persbericht. “Consumenten anno 2021 zoeken naar een duurzame investering”, zegt een van de initiatiefnemers Frank Uyt den Bogaard, bekend van onder meer Just Brands. “Het is een on-demandgeneratie, maar wel een generatie die zoekt naar een geloofwaardig en tijdloos product dat lang meegaat. St. Ape beantwoordt dat door seizoensloze producten te introduceren volgens de timing en wensen van de consument.” Uyt den Bogaard trekt hierbij op met Jeff Hamers, afkomstig van onder meer G-Star en ACTC Brands. Hoofdontwerper is Woolmark Prize-winnnaar Jonathan Christopher, die eerder naam maakte bij onder anderen Karl Lagerfeld. Christopher: “Wij introduceren het begrip couture-á-porter: draagbare statement items die je normaliter alleen op de catwalk zou vinden .” Het merk opent half juli een winkel aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam met daarin een marmeren runway annex champagnebar. De officiële opening is op 17 september 2021.

RMC: ‘Winkelend publiek shopt effectiever’

Het wordt weer drukker in de Nederlandse winkelstraten nu het kabinet vrijwel alle coronamaatregelen heeft geschrapt. Volgens marktonderzoeksbureau RMC is er in de Nederlandse winkelstraten nu bijna een kwart meer publiek dan in dezelfde week vorig jaar. Wel is er in vergelijking met voor de crisis veel minder winkelend publiek. Dat schrijft onder meer De Limburger. Vooral op zondag was het in de stadscentra aanzienlijk drukker. Het werd al drukker in de winkelstraten toen in april zonder afspraak mocht worden gewinkeld, stelt RMC. Wat de onderzoekers opvalt is dat het winkelend publiek veel effectiever shopt in vergelijking met voor corona, toen een dagje ‘stadten’ veel meer een uitje was. Het aantal shoppers nu ligt nog 40 procent onder het niveau van voor de crisis.

60 procent bedrijven moet nog eindafrekening NOW indienen

Veel werkgevers die een voorschot hebben ontvangen voor de eerste aanvraagperiode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) zijn zich er niet van bewust dat ze zelf de definitieve berekening van de loonsteun moeten aanvragen. Dat blijkt uit onderzoek dat UWV heeft laten uitvoeren, zo schrijft de uitkeringsinstantie op zijn website. In de eerste aanvraagperiode NOW (maart-mei 2020) ontvingen ruim 139.000 werkgevers een voorschot gebaseerd op de loonsom van januari 2020 (of november 2019) en een geschat omzetverlies. Sinds 7 oktober 2020 kunnen werkgevers de definitieve berekening aanvragen. Dat kan nog tot en met 31 oktober 2021. Tot nu toe hebben zo’n 55.000 werkgevers een aanvraag ingediend, maar ruim 84.000 (60 procent) dus nog niet. Van de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend, geeft 44 procent aan nog bezig te zijn met het verzamelen van documenten of te wachten op de derden- of accountantsverklaring die nodig is bij een voorschot van meer dan 20.000 respectievelijk 100.000 euro. Zo’n 15 procent zegt bewust te wachten. Maar 37 procent van de werkgevers onderneemt geen actie, omdat ze niet voldoende op de hoogte zijn dat ze zelf de definitieve berekening moeten aanvragen.

Perry Sport verlaat Kalverstraat na 155 jaar

Sportketen Perry Sport vertrekt na ruim 155 jaar uit de Amsterdamse Kalverstraat, omdat het moederbedrijf Sport Unlimited Retail vindt dat de formule niet meer goed tot zijn recht komt in deze door (fast) fashion gedreven winkelstraat. Dat schrijft Retailtrends. De veranderende rol van fysieke winkels, de verschuiving van offline naar online winkelen, de bezoekersontwikkeling van met name de A1-winkelstraten in Nederland en de hoge kosten van vastgoed zijn de redenen voor de retailer om te vertrekken van deze, voor haar historische, locatie. Perry Sport zoekt een nieuwe locatie waar de Amsterdamse klant makkelijk terecht kan. De Britse sneakerformule JD Sports neemt in de Kalverstraat de plaats in van Perry Sport. Perry Sport maakt net als Aktiesport onderdeel uit van Sports Unlimited Retail, een dochter van JD Sports Fashion.