TOP

Forse belastingschuld kleding- en schoenenzaken, mondkapjesplicht zorgt voor weinig problemen en nieuwe BTW-regels drukken winst PostNL

De belastingschuld van kleding- en schoenenwinkels is flink toegenomen, de mondkapjesplicht zorgt in winkels niet voor problemen en de nieuwe BTW-regels drukken de winst van PostNL. Dat en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 8 november.

Foto: Anna Shvets via Pexels

Modeontwerper Federica Cavenati (28) overleden

Federica Cavenati, de modeontwerper en mede-oprichter van het in Londen gevestigde label 16Arlington, is op 28-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Guardian. Ze overleed vorige maand na een kort ziekbed, zo laat haar familie in een verklaring weten. Cavenati was een rijzende ster in de mode-industrie, ze werkte voor het merk samen met haar zaken- en levenspartner, Marco Capaldo. Het merk is vernoemd naar de straat in Londen waar Cavenati en Capaldo hun eerste studio samen deelden nadat ze elkaar ontmoetten tijdens hun modestudie aan de Londense tak van het gerenommeerde Istituto Marangoni. Het paar lanceerde het merk in 2017. Het label werd al snel bekend om zijn creaties voor de rode loper. Sterren als waaronder Lady Gaga, Jennifer Lopez en Lena Dunham waren trouwe fans.

Mondkapjesplicht brengt winkelier niet in problemen

Winkeliers hebben op de eerste dag dat mondkapjes in winkels weer verplicht zijn weinig problemen gehad. Een enkeling vergeet een mondmasker mee te nemen, maar volgens brancheorganisatie Inretail accepteert het merendeel van het winkelend publiek de regels, zo meldt het AD. Met de feestdagen in aantocht breekt voor veel winkeliers de belangrijkste periode van het jaar aan. Inretail roept ondernemers daarom op hun kerst- of sinterklaasacties zo veel mogelijk te spreiden, om een toeloop van grote groepen klanten te voorkomen. Daarnaast doet het een beroep op het winkelend publiek om samenklontering te voorkomen. “Wees verstandig en grijp bijvoorbeeld je thuiswerkmoment aan om in de middag een cadeau te kopen”, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Agendatip: Week van de kledingbibliotheek

Van 15 tot en met 20 november 2021 vindt de Week van de kledingbibliotheek plaats op verschillende plekken in ons land. In onder meer Amsterdam, Utrecht, IJsselstein, Den Haag en Zutphen vinden verschillende workshops en activiteiten plaats, zo staat in een persbericht. De officiële opening vindt maandag 15 november plaats in The Student Hotel in Amsterdam met onder meer gesprekken met kledingbiebs en experts over onder meer of kledingbibliotheken als retailkanaal een toevoeging zijn voor merken en hoe duurzaam ze nu echt zijn. Ook kan het concept worden uitgeprobeerd.

Nieuwe BTW-regels drukken winst PostNL

Post- en pakketbezorger PostNL merkt de aanpassing van de btw-regels voor kleine goederen van buiten de EU, schrijft De Telegraaf. Volgens topvrouw Herna Verhagen had dat een ‘sterkere tijdelijke negatieve impact’ op de internationale volumes bij zowel post- als pakketbezorging dan voorzien, meldt ze in een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal. Zowel internationale pakketten als internationale post werd minder vaak verstuurd. Voor pakketjes die van buiten de Europese Unie komen, moet sinds 1 juli ook BTW worden betaald. Daarmee werden pakjes van populaire webshops als AliExpress en Wish in één klap een stuk duurder. Tot 1 juli hoefde over bestellingen van onder de 22 euro geen belastingen te worden betaald. PostNL sloot het derde kwartaal af met een omzet van 729 miljoen euro. Dat was in het derde kwartaal van vorig jaar nog 742 miljoen euro. De brutowinst kwam uit op 23 miljoen euro tegen 36 miljoen euro een jaar eerder. Tegenover de daling bij de internationale zendingen stond nog wel groei bij de bezorging van pakketten en post binnen Nederland. Het volume bij pakketten groeide in een langzamer tempo. Dat kwam vooral door de heropening van winkels en het feit dat er meer werd gereisd.

Belastingschuld kleding- en schoenenwinkels is flink toegenomen

Ruim 10 procent van de ondernemers heeft vanwege de lockdowns een belastingschuld opgebouwd. Die schuld is tot en met augustus van dit jaar opgelopen naar 18,3 miljard euro, 2,4 miljard euro meer dan begin dit jaar. In de top 5 zwaarst getroffen sectoren bezetten schoenen- en kledingwinkels respectievelijk de derde en vierde plek; 35,7% van de schoenenzaken en 34,2% van de kledingzaken hebben een openstaande belastingschuld (zie grafiek hieronder). Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO dat is gebaseerd op data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat bij het uitstel vooral om omzetbelasting en personeelskosten, zoals loonheffing, sociale premies en inkomstenbelasting. Dit zogeheten ‘bijzonder uitstel’ kon tot 1 oktober van dit jaar worden aangevraagd. Het demissionaire kabinet Rutte III heeft de ondernemers vervolgens vijf jaar de tijd gegeven, tot 1 oktober 2027, om de schuld terug te betalen. Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers maandelijks aflossing betalen.