TOP

Ferry Schiffelers wint Lichting 2018

Het is één van onze favoriete shows tijdens de Amsterdam Fashion Week: de Lichting-show waar de beste afgestudeerden van de Nederlandse modeacademies hun afstudeercollecties showen en waarvan er één met de award naar huis gaat.

Foto’s: Jeroen Snijders

Op vrijdag 7 september showden veertien modetalenten hun afstudeercollectie tijdens Lichting 2018 op het Museumplein tijdens Amsterdam Fashion Week. Uiteindelijk verkoos de internationale jury de 25-jarige Ferry Schiffelers van het Amsterdam Fashion Institute Amsterdam (AMFI) tot hét meest veelbelovende talent van Nederland. Hij won de Lichting 2018 Award ter waarde van €10.000,-, beschikbaar gesteld door de Meester Koetsier Foundation.

Begrafenis

Met zijn Défilé De Deuil collectie combineert Ferry Schiffelers zijn fascinatie voor rituelen rondom begrafenissen en zijn grote liefde voor het vrouwelijk schoon. Door deze visie te koppelen aan Victoriaanse rouwportretten, waarin weduwen werden afgebeeld in extreem uitgewerkte rouwjurken, creëerde hij een modern groepsportret waarin verschillende generaties vrouwen de kracht van vrouwelijkheid tonen.

Lichting 2018 Ferry Schiffelers credit Jeroen Snijders (1)

Lichting 2018 Ferry Schiffelers credit Jeroen Snijders (3)

Lichting 2018 Ferry Schiffelers credit Jeroen Snijders (6)

Lichting 2018 Ferry Schiffelers credit Jeroen Snijders (2)

Lichting 2018 Ferry Schiffelers credit Jeroen Snijders (4)

De jury over de winnende collectie: “Vanaf het moment dat de collectie aan ons werd gepresenteerd, voelden wij een golf aan emoties en respect voor klassieke mode gecombineerd met innovatie, met daarnaast het hoge niveau aan professionaliteit dat ongebruikelijk is voor een ontwerper van zijn leeftijd. Dit is zeker een eerste stap naar een grote toekomst in de mode.”

Behalve Ferry Schiffelers was er nog meer talent te spotten, zoals:

Maria van Steenoven

Lichting 2018 Maria van Steenoven credit Jeroen Snijders

Berend Brus

Lichting 2018 Berend Brus credit Jeroen Snijders

Pia Walter

Lichting 2018 Pia Walter credit Jeroen Snijders

Rena Jansen

Lichting 2018 Rena Jansen credit Jeroen Snijders

Nathan Klein

Lichting 2018 Nathan Klein credit Rosita van der Kwaak

Vanaf dinsdag 11 september toont X Bank in Amsterdam een selectie outfits van deelnemers aan Lichting 2018, gecureerd door Martien Mellema die werkte voor o.a. Elle, Glamour en Vogue. De expositie is tot 19 september te bezoeken.