TOP

Fashionconcern Inditex ontwijkt belasting via Nederland

Inditex heeft in de afgelopen vijf jaar bijna twee miljard dollar winst naar Nederland en Zwitserland verplaatst. Hoewel in deze landen ongeveer 0,1 procent van het personeelsbestand werkzaam is, werd er vorig jaar twintig procent van de totale winst geboekt.

Het moederconcern van onder meer Zara en Bershka heeft vorig jaar in Nederland meer winst behaald dan de afgelopen vijf jaar in Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk samen. Dat meldt Bloomberg op basis van documenten van fashionconcern Inditex. In Italië is de winst meer dan gehalveerd. De Italiaanse sector van Zara heeft sinds 2009 meer royalties aan het Nederlandse zusterbedrijf betaald dan dat het in Italië aan inkomen noteerde.

Merknamen
De betalingen aan Nederland leiden onder meer naar een pand in de Kalverstraat in Amsterdam, nabij de Zara en Bershka-winkels. In dit pand is Inditex’s dochteronderneming ITX Merken BV gevestigd. Andere dochterondernemingen en franchisenemers maken royalties over naar dit bedrijf om gebruik te mogen maken van de merknamen van Inditex. Volgens hoogleraar strategie Carlo Alberto Carnevale-Maffe zou Inditex de hoge bedragen kunnen verantwoorden door de grote waarde van de merknamen. 

Winst
Door het verschuiven van de winst heeft het fashionconcern in landen met hoge belastingen als Italië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk winstmarges van drie tot vijf procent behaald, tegenover een winstmarge van vijftien procent voor het gehele concern. Daarmee heeft Inditex in de afgelopen vijf jaar 325 miljoen dollar bespaard, waarbij de opbrengst vorig jaar alleen al op honderd miljoen dollar uitkwam. Dankzij de verschuiving viel de nettowinst drie procent hoger uit.