TOP

Faillissement winkelketens treft studenten

Honderden mbo-studenten moeten halsoverkop in het midden van het schooljaar een nieuwe stageplek zoeken. Hun stageplek is weggevallen nu de deuren van onder andere V&D en Perrysport dicht blijven.

Vooral studenten van mbo-opleidingen in de richting van detailhandel of horeca zijn de dupe van de faillissementen. Ze liepen stage bij Scapino, Manfield, Invito, Aktiesport, Perrysport en V&D/La Place toen de ketens failliet gingen, meldt het Algemeen Dagblad.

Een aantal studenten moet één semester stage lopen maar er zijn ook studenten die hun afstudeerstage bij een van de ketens doorlopen. Vooral de laatste groep is ernstig gedupeerd. Zij moeten in het midden van het jaar een nieuwe stageplek zoeken, terwijl ze al in juni moeten afstuderen.

Gedupeerde studenten

Volgens de bedrijfstakgroep Handel en Mode, een gezamenlijk platform van de mbo-opleidingen, zijn de stages van ongeveer 400 mbo-studenten afgebroken, naast de studenten die vanuit een horecaopleiding praktijkervaring opdeden bij La Place in V&D. De bedrijfstakgroep vraagt in een brandbrief aan onderwijsminister Jet Bussemaker om coulance voor de gedupeerde studenten.

Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), die het aantal stageplekken registreert, weet nog niet om hoeveel gedupeerde studenten het gaat. De zestig vestigingen van V&D leverde volgens hun gegevens al 260 stageplekken op. Zij moesten abrupt op zoek naar een alternatief voor hun opleiding om deze alsnog te kunnen afronden of voortzetten.

Stageplekken

Volgens Marije Hulsbosch van de mbo-raad zijn scholen overvallen door dit probleem. “Niemand zag aankomen dat in een keer zoveel stageplekken zouden wegvallen door faillissementen. Scholen en bedrijven moeten samen oplossingen bedenken. Het kan niet zo zijn dat er onvoldoende stageplekken voor handen zijn.”

Nieuwe stageplaatsen

Inmiddels wordt er in heel Nederland gezocht naar stageplekken en leerbanen. Met de hulp van SBB wordt er gekeken naar andere winkelketens zoals supermarkten. Hierdoor zou 90 procent van de studenten die bij V&D stage liepen een nieuwe stageplek hebben gekregen. Voor de overige studenten is nog geen oplossing gevonden.

Om een tekort aan stageplekken te voorkomen, moeten roc’s en bedrijven op zoek naar nieuwe stageplekken, meldt de mbo-raad. “Vraag of winkels extra stagiaires kunnen aannemen en onderzoek of er nieuw, erkende leerbedrijven kunnen komen. Want, hoe goed bedoeld ook, een ondernemer kan niet zomaar een mbo’er opnemen.”