TOP

Extra onderzoek naar beperking koopzondag

Minister Verhoeven van Economische Zaken wil het Centraal Planbureau extra onderzoek laten doen naar de economische effecten van haar wetsvoorstel om het aantal koopzondagen te beperken.

Er wordt al maandenlang hevig gediscussieerd over het kabinetsvoorstel tot het inperken van de koopzondagen. Minister Maria Verhoeven van Economische Zaken wil dat alleen gemeenten die veel toeristen trekken, meer dan twaalf koopzondagen per jaar krijgen.

Volgens de huidige Winkeltijdenwet (die dateert uit 1996) mogen gemeenten maximaal twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen. Verklaart een gemeente zichzelf als toeristisch, dan zijn meer koopzondagen toegestaan. Verhoeven wil strenger gaan toezien op de toeristische uitzonderingen, waar nu door veel winkels ‘gebruik’ van wordt gemaakt om op zondag open te kunnen. Hoewel Verhoeven altijd voet bij stuk hield over het inperken van de koopzondagen, vindt ze nu toch dat meer onderzoek naar de gevolgen van het voorstel nodig is. Dit onder andere naar aanleiding van de 213 vragen die Tweede Kamerleden haar hebben gesteld.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Mitex en MKB Nederland zijn er voor om gemeenten zelf maximaal 20 koopzondagen te laten aanwijzen.