TOP

Even afrekenen bij Queens in Alkmaar: ‘Met kleding die meer kost, doe je ook langer’

Wie bij Queens in Alkmaar binnenstapt komt in de wereld van eigenaar Petra Zijlstra. Alles wat ze in de winkel verkoopt - van (woon-)accessoires en schoenen tot de kleding - is een afspiegeling van haar eigen smaak.

Queens opende in 1991 al de deuren in hartje Alkmaar, vertelt eigenaar Petra Zijlstra in Textilia 10. Toentertijd wilde ze zelfgemaakte kleding verkopen, maar dat is door tijdgebrek nooit van de grond gekomen. Nu stelt ze haar assortiment samen met merken die passen bij haar eigen smaak. Daar hoort bij dat de kleding die er in de rekken hangt zo eerlijk en duurzaam mogelijk wordt geproduceerd. “Dat past ook bij mij. Ik leef zelf zo. Ik eet bijvoorbeeld al jaren geen vlees meer.” 

Sustainable

De collectie van de Alkmaarse modewinkel valt in het middenhoog segment, een bewuste keuze. “Met kleding die iets meer kost doe je doorgaans ook langer dan met goedkopere kleding, dat is eveneens sustainable”, zegt Zijlstra. Dat is ook het motto van de winkel: ‘Buy better, buy less’.

Nederlandse merken

De Alkmaarse retailer heeft naast Queens nog twee zaken in de kaasstad: mannenmodewinkel all the Queens men en Royal Affair. Zijlstra is gek op nieuwe, kleinere labels, maar wisselt niet veelvuldig in het merkenpakket. Nederlandse merken zoals No Man’s Land, Zenggi, Kyra&Ko, en King Louie nemen in het assortiment een belangrijke plaats in. Binnenkort komt een vernieuwde website queensandmen.nl online. Deze wordt volledig gerund door Zijlstra’s echtgenoot Frank Leeuwenkamp.

Tijd

De Alkmaarse mode-ondernemer richt zich volledig op de drie modezaken. Gevraagd naar andere ambities, zegt ze dat ze best wel weer zelf kleding zou maken. “Maar ja, als je ziet hoe mooi kleding tegenwoordig gemaakt wordt, dan denk ik ‘waar begin je aan?’” De retailer wil na jaren hard werken namelijk ook wel meer tijd voor zichzelf. “Dat gun ik mezelf nu eigenlijk ook wel. Niet meer alleen maar met de zaken bezig zijn, ook genieten van vrije tijd.”