TOP

Enorme handel in namaakmerkkleding in Twente

In de regio Twente zijn er ondergrondse kledingzaken aangetroffen die handelen in kopieën van dure merkkleding.

In Twente is er een levendige handel in kopieën van dure merkkleding. Dat heeft de Twentsche Courant Tubantia onderzocht. De replica’s van dure merkkleding worden verkocht voor een fractie van de winkelprijs. Handelaars slijten hun illegale waar via sites als Marktplaats.nl, maar ook in woningen.

Kelder

Zo troffen de verslaggevers een complete kledingwinkel aan in de kelder van een woning in Delden. De winkel was compleet uitgerust met kledingrekken en een pasruimte. Om in die winkel te komen moest via een WhatsApp-bericht contact worden opgenomen met de anonieme verkopers. Vervolgens werd pas op het laatste moment de exacte locatie van de winkel bekendgemaakt.

Ook in Enschede en Westerhaar-Vriezenveensewijk is er illegale handel aangetroffen. Er wordt niet alleen gehandeld in kleding: ook replica’s van dure horloges, schoenen en voetbalshirts worden illegaal aan de man gebracht.

Herkomst

De kleding komt meestal uit Rotterdam en Antwerpen. Georganiseerde bendes bieden de waar hier te koop aan. Vaak wordt de kleding gemaakt in Turkije of een ander Aziatisch land, waar de kleding onder mensonterende omstandigheden wordt gemaakt.

Gevangenisstraf

Er rust een behoorlijke straf op handel in vervalste producten: de maximale gevangenisstraf hiervoor is vier jaar. Ook kunnen kledingmerken een rechtszaak beginnen tegen de handelaren vanwege reputatieschade en misgelopen inkomsten.