TOP

Een fashionoutlet in Zevenaar: bedreiging of kans?

Als het aan Stable International ligt, opent er eind 2017 een 15.000 vierkante meter groot outletcentrum nabij de Duitse grens. De meningen over de outlet in Zevenaar zijn verdeeld.

In Zevenaar wordt momenteel gebouwd aan een outletcentrum. Samen met partners KWP en Veluwezoom Verkerk ontwikkelt Stable International een pand van 15.000 vierkante meter. Met een afstand van 15 kilometer tot Emmerich en 90 kilometer tot Düsseldorf zal het outletcentrum meer dan 29 miljoen mensen binnen handbereik hebben. Ook het in 2001 geopende Outletcentrum in Roermond heeft enorm veel Duitse bezoekers.

Winkelparadijs

Naast de 15.000 vierkante meter aan outlet staan ook horecagelegenheden, een speelparadijs, een hotel, een welnesscentrum en parkeervoorzieningen op de planning. Het outletcentrum komt pal naast de A12/A3 bij de Duitse grens aan de Spoorallee, op een paar kilometer afstand van het centrum van Zevenaar. De outlet zal mode, schoenen en sportartikelen gaan verkopen. De artikelen zullen niet uit de nieuwste collecties komen en worden sterk afgeprijsd.  

Bedreiging

Gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland ziet niets in het plan van Stable voor een outletcentrum in Zevenaar. De politica ziet het centrum als een bedreiging voor de winkelstand in de regio en gaat onderzoeken of er mogelijkheden zijn het winkelcentrum tegen te houden. De gemeente Zevenaar, die enthousiast is over de outlet, beschikt echter over een vastgesteld bestemmingsplan uit 2007 dat de ontwikkeling van de outlet mogelijk maakt.

Leegstand en kansen

Ondernemers uit Zevenaar zijn niet overtuigd. Gevreesd wordt voor leegstand, maar aan de andere kant biedt het ook kansen. Dat blijkt uit de e-mail die voorzitter Fons Wenting van het Algemeen Ondernemersverbond Zevenaar ontving na een oproep aan de leden om te reageren op de plannen van Stable. Ondernemer Wim Godschalk is vóór de outlet. “We moeten Zevenaar gezamenlijk promoten en misschien wel gratis pendelbussen tussen de outlet en ons winkelcentrum laten rijden”, zei hij tegen De Gelderlander. De gemeente Zevenaar telt meer dan 30.000 inwoners.

Werkgelegenheid

Henk Dekker, voorzitter van de Liemerse ondernemersvereniging, ziet het nieuwe winkelcentrum eveneens zitten. Zevenaar en de regio Liemer zal volgens hem zeker van de ‘trek van buitenaf’ profiteren, zei hij tegen de Gelderlander. “Zo’n outlet geeft een boost aan de hele omgeving. Denk alleen maar aan de werkgelegenheid.” Wethouder Anja van Norel verwacht dat de outlet 250 à 300 nieuwe banen gaat opleveren. Daarnaast hoopt Dekker dat een deel van de outletbezoekers verleid zal kunnen worden om ook naar de winkels in het stadscentrum van Zevenaar te gaan.

Ervaringsdeskundigen

De stadsmanagers van Roermond en Roosendaal, waar beiden al een outletcentrum gevestigd is, vinden outlets een verschijnsel waar je als traditionele ondernemer mee moet leren omgaan. Dat was hun reactie op de outletplannen in Zevenaar. Ook projectleider Joost Engels uit Roermond is positief over de outlet in zijn stad: “Voor Roermond heeft het outletcenter goed uitgepakt en heeft het veel gebracht.” Engels is echter minder enthousiast over Zevenaar. “Ik denk dat het Zevenaar niets kost, maar ook niets brengt omdat de outlet ver buiten het centrum gepland is.” Louw Lakeman, de voorzitter van de winkeliersvereniging in Lelystad, zou het centrum van Lelystad liever naast outlet Batavia Stad zien. Het outletcentrum van Lelystad ligt nu een stukje buiten het stadscentrum. Lakeman denkt dat het centrum van Lelystad nu kansen mist.

Samenwerken

In Roosendaal werken ‘traditionele’ winkels in het stadscentrum inmiddels samen met outletcentrum Rosada. “Iedere maand voeren we samen campagne voor de koopzondag. En we maken een flyer en verwijzen de klanten naar elkaar”, vertelde Olav Posthumus van Binnenstadsvereniging Collectief Roosendaal aan de Gelderlander.


Buitenland

Volgens Desiree Bollier, ceo van Value Retail, kannibaliseert een outletcentrum niet met de ‘reguliere’ verkoop. De bezoekers van Value Retail’s outlet shopping villages (waaronder Bicester Village en Maasmechelen Village)komen immers vaak voor het eerst met de merken in de outlets in aanraking tijdens hun bezoek. Een outlet trekt dus een andere doelgroep en laat een nieuw publiek kennis maken met merken. Online outlet Vente-Exclusive.com is het hiermee eens. “De outlet is voor veel mensen een middel om laagdrempelig een merk te ontdekken. Daarna kennen zij de kwaliteit en blijken zij bereid het merk ook elders voor de ‘normale’ prijs aan te schaffen”, vertelde ceo Peter Grypdonck vorige maand aan Textilia.


Komt er nog een outletcentrum nabij Amsterdam?