TOP

Duurdere artikelen populair op koopzondagen

Ondanks een daling van de totale modemarkt, is er op koopzondag in 2011 meer besteed dan in 2010. Over het algemeen worden er duurdere artikelen gekocht op zondagen, meldt het GfK.

In totaal wordt 3,9% van alle modeartikelen gekocht op zondag. Deze artikelen zijn goed voor 5,1% van alle bestedingen. Op alle andere dagen, behalve op vrijdag, zijn de bestedingen gedaald. Uit onderzoek van het GfK blijkt dat de kopers op zondag meestal vrouwen zijn, die gezinnen hebben met kinderen en parttime werken.

Bepaalde artikelgroepen doen het bovengemiddeld goed op koopzondagen. Op zondag worden in verhouding bijvoorbeeld meer jassen gekocht dan in de hele week en er wordt ook nog eens 17% meer besteed per atuk dan gemiddeld in de hele week. Op zondagen worden ook meer babypakjes gekocht dan gemiddeld. Per pakje wordt op zondag echter minder besteed (18%) dan gemiddeld over de hele week.

Een ander opvallend detail is dat op zondagen nauwelijks meer heren ondermode artikelen worden gekocht, maar het gemiddeld besteed bedrag per artikel ligt maar liefst 33% hoger dan gemiddeld over de hele week.

“Bij een verruiming van koopzondagen zullen bepaalde retailsegmenten goed moeten kijken naar de behoeften en het gedrag van de zondagkopers. Wanneer hierop adequaat ingespeeld kan worden kan een koopzondag qua bestedingen zelfs mooie kansen bieden”, tipt het onderzoeksbureau.