TOP

Dit is het bestverkocht bij Karakter in Gouda

Ook zo benieuwd wat momenteel bij andere vrouwenmoderetailers het best verkoopt? Deze maand belden we met Nienke Lindeboom, eigenaar van Karakter in Gouda. "Het is altijd rustiger in de zomer en als het heel heet is gaan klanten niet passen."

Welk item is momenteel jullie bestseller?

“Dat is moeilijk om te zeggen; we verkopen niet één item heel goed, het is vaak een bepaald merk dat erg goed verkoopt. Nathalie Vleeschouwer doet het bijvoorbeeld super door de goede kwaliteit en pasvormen en de mooie stoffen. We hebben veel fans die het merk echt prachtig vinden. In Nederland zijn er ook niet heel veel verkooppunten. Het helpt dat ik er zelf weg van ben, als je enthousiast bent over een merk en het zelf draagt zijn mensen eerder geïnteresseerd.”

Wat vind je van het seizoen tot nu toe?

“De hitte was een beetje jammer, maar er zaten nog best goede dagen tussen. Het is altijd rustiger in de zomer, maar als het heel heet is gaan klanten niet passen; dat merk je wel. Ik heb gisteren net heel veel najaar binnengekregen, de warme dikke items liggen opgeborgen maar draagbare kleding hangt uit en kan gekocht worden. In principe vind ik voor- en najaarscollecties inwisselbaar; heel veel is heel draagbaar. Jurkjes kunnen klanten bijvoorbeeld gelijk aantrekken, met de hoogwinteritems hoef ik nog niet aan te komen, die hang ik eind september of begin oktober uit.”

Krijg je nog collecties binnen of ga je bijkopen?

“Wij werken met alles op voororder. In principe is het zo dat al onze merken verspreid uitleveren, vanaf half juli tot en met eind oktober. Als ik wil bijbestellen haken we in op het moment nodig is, dat plannen we niet in. Elk merk werkt anders; ik heb ook merken waarbij ik niet eens kan bijbestellen.”

Karakter 2

Heb je nieuwe merken dit seizoen en hoe worden die opgepakt?

“Afgelopen zomer hebben we geen nieuwe merken toegevoegd; er ging niks uit, dus er kon niks bij. Dat is komend najaar anders. Voor dames komt Hannah Beaumont, erbij, dat is een Brits organic merk dat we tijdens de Ethical Fashion Fair hebben gespot. We werken veel met duurzame merken. Dedicated krijgen we dit seizoen binnen, dat is voor dames en heren. Dedicated vonden we gewoon heel leuk, als er ruimte is en het kan, dan doen we dat. Voor heren krijgen we Bertoni binnen. Bertoni vervangt een merk dat we eruit hebben gedaan, we willen dat onze merken zo duurzaam mogelijk zijn en daar is dit merk meer mee bezig dat z’n voorganger.”

Hoe loopt de online verkoop?

“We hebben de webshop nu zo’n 7 jaar. Het is eigenlijk meer een online etalage dan dat er veel inkomsten door binnenkomen. Klanten uit Rotterdam, Leiden, Delft en Utrecht komen naar de winkel, maar willen eerste online even snuffelen om te zien wat we hebben en besluiten dan te komen. Een deel van ons publiek vindt dat we gewoon mooie dingen verkopen, een ander deel wil goed doen. Mijn collega zegt altijd zo mooi: heb uw naaister even lief als uzelf. Dat tweede deel van onze klanten is zo bewust dat ze niet willen dat hun aankopen ten koste van anderen gaan, die komen daar speciaal voor.”

 

Facts

Winkel: Karakter

Adres: Lange Groenendaal 49 in Gouda

Open sinds: In 2003 in Rotterdam begonnen, sinds 2,5 in het huidige pand in Gouda

Oppervlakte: 100 vierkante meter

Personeel: 3 parttimers, 1 fulltimer

Doelgroep: mannen en vrouwen tussen 25 en 45 jaar, maar ook ouder en jonger (16-70 jaar)

Merken: Armed Angels, Cus, Inti Knitwear, Nathalie Vleeschouwer en Nudie Jeans.