TOP

Deze innovatieve modematerialen kun je zien op designevent MaterialDistrict Rotterdam

Op MaterialDistrict Rotterdam, het evenement voor designprofessional, kun je de nieuwste innovatieve textielmaterialen zien. Gerecycled leer, natuurlijke vezels, 3D-geprinte stof. De design- en modeprofessional kan zich even in de toekomst wanen. Tijdens het driedaagse evenement zijn de nieuwste trends op het gebied van textiel en materialen te zien die het afgelopen jaar zijn gescout.

De textielsector is in allerlei sectoren volop in ontwikkeling, in de kledingindustrie, het interieur en voor technische toepassingen. Allerlei materialen worden gebruikt: van hout tot bamboe, van glas tot keramiek, van natuursteen tot hout en van kunststof tot zelfs beton. Circulariteit is ook hier bron van vele innovaties.

MaterialDistrict-Rotterdam-2019_General-6

Textiel is zeer veelzijdig. In het materiaal, in de vezel, in de draad, en via de vele verwerkingstechnieken kunnen er ontzettend veel eigenschappen aan worden toegevoegd, voor superluchtige sportoutfits, akoestische geur-absorberende gordijnen, reflecterende UV-bestendige zonwering en prachtige luxueuze modecreaties.

Welke trends ziet MaterialDistrict binnen de sector Textiles & Fabrics?

Er komen ook steeds meer stoffen die interactief zijn door smart materials, een anti-stralingswerking, toxische stoffen filteren, antibacteriële werking hebben of vochtregulerende eigenschappen. E-textiles worden steeds beter, doordat de ontwikkeling in de vezels zelf plaatsvindt. Ook 3D-printen neemt een vlucht bij het maken van accessoires, schoenen en zelfs complete outfits.

Bestel nu je gratis toegangskaart

Het recyclen van textiel beperkt zich tot nu toe veelal tot downcycling, waarbij de vezels worden gebruikt als nonwovens in isolatie of composieten, maar meer en meer voorbeelden van upcycling komen van de grond. Ook het zogenaamde duurzame ‘vegan’ leer, gemaakt van plantaardige grondstoffen, is enorm populair. Innovaties in de textielsector zijn niet te stuiten en zullen bijdragen aan de verduurzaming van de modebranche.  En last but not least, de conceptuele ontwikkelingen die textiel mooi maken, karaktervol, bijzonder, eigenzinnig.

Gedurende het driedaagse evenement zijn de nieuwste materialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie te zien die het afgelopen jaar zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie:

1. Bedrukt canvas met reliëf (PLA1178) bestaat uit lagen van 100% katoen met schuimrubber ertussen om een reliëfeffect te creëren.

Textiles_Fabrics_dorian-koelmans-embossed-prints-pla1178-24

 

2. Experimenteel textieldesign (PLA1162) van MUUNA, een experimentele materialenstudio, zich richt op het verleggen van de grenzen van textieldesign voorbij het traditionele.

Textiles_Fabrics_muuna-experimental-textile-design-pla1162-14

 

3. Tchouch-textiel (ONA781) is een handgemaakte composietmateriaal is een veganistisch alternatief voor leer, waterafstotend en sterk genoeg om de dagelijkse avonturen van het moderne leven te doorstaan.

Textiles_Fabrics_la-gadoue-atelier-tchouc-textile-ona781-9

 

4. Corium gebonden leer (ONA747) een natuurlijk materiaal gemaakt van de overblijfselen van leer en heeft dezelfde uitstraling. Het kan gebruikt worden op dezelfde manier als leer, bijvoorbeeld voor riemen, tassen, schoenen, boekenkaften of verpakkingen.

Textiles_Fabrics_prodotti-alfa-corium-bonded-leather-ona747-6

 

5. Netel- & Cipresstof (ONA770) bevatten brandnetel- en cipresvezels. Dankzij een speciale procedure wordt de cipres tot garen gemaakt die 38% cipresvezels bevat. 

Textiles_Fabrics_grado-zero-nettle-cyrpus-fabric-ona770-5

 


Gumshoe, Regen en (K)notware

MaterialDistrict Rotterdam is voor ruim 150 exposanten het jaarlijkse platform om hun materiaalnoviteiten te presenteren met een eigen presentatie op de beursvloer. Naast de presentaties van exposanten en de onafhankelijke materialententoonstelling, zullen tijdens de beurs grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien zijn van ontwerpers en start-ups die de bezoeker een blik laten werpen op de toekomst. Wat kun je onder andere verwachten?

Weave (K)not Waste door Sarah Brunnhuber

Door patronen direct op maat te weven elimineert ontwerper Sarah Brunnhuber knipafval, en door haar ontwerpen aan elkaar te knopen zijn er ook geen naairesten. De knopen in haar kleding representeren de tijd en het handwerk dat mist in de meeste van onze industrieel geproduceerde kleding. 

TextilesFabricsSarah BrunnhuberWeave knot waste

 

 

Regen door Wendy Andreu

De waterdichte collectie ‘Regen’ van Wendy Andreu begon met materiaalonderzoek. Wendy combineerde touw van katoen met latex, waardoor een geheel nieuwe soort stof ontstond. In een metalen mal rolt ze het touw op, waarna de latex is aangebracht. De stof wordt direct op maat gemaakt, wat knippen overbodig maakt. 

Textiles_Fabrics_Wendy Andreu_Rainy Day

 

 

Gumshoe

In Nederland belandt jaarlijks 1,5 miljoen kilo kauwgum op straat. Het bedrijf Gumdrop maakte verzamelpunten waar mensen hun kauwgum kunnen deponeren. Deze oude kauwgum wordt vervolgens gebruikt om het materiaal Gum-Tec, waarmee ze diverse producten maken. De zolen van deze schoenen zijn gemaakt van kauwgum uit Amsterdam. 

Textiles_Fabrics__Gumshoe

 


Lezingenprogramma Textiles & Fabrics

MaterialDistrict-Rotterdam-2019_General-4MaterialDistrict Rotterdam staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts. Na het succes van vorig jaar zijn ook dit jaar simultaan twee theaterprogramma’s waarin een line-up van maar liefst 60 sprekers hun kennis en ervaring met de bezoekers delen.

Met een uitgebreid lezingenprogramma en een tentoonstelling die in samenwerking met Textiles & Fabrics-ambassadeurs Anne Marie Commandeur (Stijlinstituut Amsterdam) en Liesbeth in ‘t Hout zijn samengesteld, een grote collectie textielmaterialen uit de onafhankelijke MaterialDistrict-collectie en diverse fascinerende expositiestukken is MaterialDistrict Rotterdam weer een bron van inspiratie.

Het lezingenprogramma ‘Textiles & Fabrics’ vindt op donderdagmiddag 14 maart plaats in het MaterialDistrict-theater. Sprekers zijn onder andere ambassadeur Anne Marie Commandeur met diverse gerenommeerde experts.


Over de ambassadeurs

De sector Textiles & Fabrics is vertegenwoordigd door Anne Marie Commandeur van Stijlinstituut Amsterdam en Liesbeth in ’t Hout.

Textiles_Fabrics-ambassador_Anne_Marie_CommandeurCommandeur is specialist in textielinnovatie in zowel interieur als kleding. Ze staat aan het hoofd van een multidisciplinair team van ontwerpers die werkt aan creatie en communicatie op het gebied van materiaalinnovatie, voorspellingen, kleurtrends en strategische designconcepten. Ze werkt onder andere met Heimtextil, Swarovski, INVISTA en Textile View Magazine. Ook geeft ze lezingen op het gebied van trendvoorspellingen en designtoepassingen op de Design Academy Eindhoven en is aangewezen als gastspreker en onafhankelijk examinator op verschillende internationale designscholen en universiteiten.

TextilesFabricsambassadorLiesbethintHoutNa het werken als kunstinkoper voor het Nederlandse bedrijf PTT startte Liesbeth in ’t Hout in 1984 haar eigen bedrijf als consultant voor werkkleding. Ze heeft met verschillende Nederlandse bedrijven als NS, ANWB Wegenwacht, Muziektheater en Schiphol Airport gewerkt. Samen met Lidewij Edelkoort werd ze decaan en bestuurslid bij de Design Academy Eindhoven. Na DAE werd ze decaan van het Amsterdam Fashion Instituut en later codirecteur ad-interim bij het Sandberg Instituut. Ze richtte Fashion Council NL op en werkte daar als directeur/verbindingsofficier. Vandaag de dag werkt ze als onafhankelijk consulent voor mode- en ontwerpprojecten.


Bezoek MaterialDistrict

MaterialDistrict Rotterdam 2019 vindt plaats van dinsdag 12 t/m donderdag 14 maart in Rotterdam Ahoy. Ga voor meer informatie en een gratis toegangskaart naar Rotterdam.MaterialDistrict.nl

Bestel nu je gratis toegangskaart

Openingstijden

  • Dinsdag 10:30-18:30 uur
  • Woensdag 10:30-20:30 uur
  • Donderdag 10:30-17:30 uur


Over MaterialDistrict

MaterialDistrict is ‘s werelds leidende matchmaking-platform op het gebied van innovatieve materialen. MaterialDistricts waarde als hoogwaardige inspiratiebron is duidelijk: R&D- en designprofessionals uit alle industrieën gebruiken ons platform om nieuwe materiaaloplossingen te ontdekken. Dagelijks via MaterialDistrict.com, jaarlijks op MaterialDistrict Rotterdam, en periodiek met de reizende evenementen MaterialDistrict Expo, MaterialDistrict Talks, en MaterialDistrict Pop-up.

 

Textilia is hoofdmediapartner van MaterialDistrict Rotterdam 2019